Vidović nezakonito privatizovao akcije u Betonskim proizvodima Banja Luka

Milka Milunović
Vidović nezakonito privatizovao akcije u Betonskim proizvodima Banja Luka

BANjA LUKA - Vlasnik 46 odsto akcija u preduzeću "Betonski proizvodi" Banja Luka Stevo Mitrović tvrdi da je biznismen Jovan Vidović nezakonito privatizovao većinski paket akcija u ovom preduzeću, te da mu je u tom postupku pomogla bivša uprava preduzeća i nedavno suspendovani službenik IRB-a Dragan Cerovac.

- Cerovac je Vidoviću omogućio nezakonitu dokapitalizaciju preduzeća u vrijednosti od 590.000 maraka. Dokapitalizacija je trebala biti izvršena preko Vidovićeve firme "Audi centar", ali o tome ne postoji pisani trag - tvrdi Mitrović.

Kaže da je zbog nezakonite privatizacije pokrenuo sudski spor protiv Vidovića na Ustavnom sudu BiH.

Mitrović tvrdi i to da mu je Vidović nudio milion maraka da otkupi njegove akcije, ali da je to odbio.

Vidović nije želio da odgovori na Mitrovićeve optužbe, a Cerovac ih je odbacio.

- Mitrović izmišlja, jer nikome nisam ništa namještao. Dokapitalizacija je izvršena u skladu sa zakonom i to se može vidjeti iz rješenja Komisije za hartije od vrijednosti i Centralnog registra - kaže Dragan Cerovac.

Kaže i to da je u periodu kada je izvršena privatizacija u "Betonskim proizvodima", učestvovao "u određeni poslovima, i to isključivo u funkciji Vidovićevog savjetnika".

- Vidović je kontrolni paket akcija u "Betonskim proizvodima" ostvario kupovinom preko berze, ali i tako što su mu radnici preduzeća povjerili svoje akcije, dodaje Cerovac.

Mitrović kaže da je sredinom 2002. godine u postupku privatizacije legalnim putem kupio državni kapital u "Betonskim proizvodima", plativši nešto više od jedan milion maraka za kupljene akcije.

- Do 2006. godine uložio sam još dva miliona maraka u pokretanje proizvodnje, ali tada u "Betonske proizvode" dolazi Vidović i oduzima mi sva akcionarska prava. Organizovana je kampanja da mu radnici prodaju akcije, da bi ih na kraju prevario i otjerao sa posla - tvrdi Mitrović.

Dodaje da Vidović svuda ima svoje ljude i da je za njega ovo preduzeće pripremano da ga kupi.

- Moralo je biti on i niko drugi - navodi Mitrović.

Dodaje i da je bivši direktor preduzeća Ratko Latinčić prodao akcije Vidoviću, ali i da je nagovarao radnike da isto tako postupe.

Do Latinčića nismo uspjeli doći, jer ga niko već duže vremena nije vidio u Banjoj Luci, a ne javlja se na telefone.

Kameno

Prema nezvaničnim izvorima, oprema i skupocjena tehnologija "Betonskih proizvoda" nestala je 1996. godine u selu Kameno u Crnoj Gori, na putu Trebinje - Herceg Novi.

Rukovodstvo je radnicima objasnilo da je opremu neko pokrao i na tome je sve stalo. Nestanak mašina je navodno prijavljen policiji, ali u MUP-u Republike Srpske tvrde da ne znaju ništa o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana