Vidović nezakonito kupio paket akcija

Milka Milunović
Vidović nezakonito kupio paket akcija

BANjA LUKA - Akcionari u a.d. "Betonski proizvodi" Zalužani podnijeli su više tužbi i krivičnih prijava protiv uprave preduzeća zbog, kako tvrde, nezakonite kupoprodaje akcija i preuzimanja kontrolnog paketa akcija od strane biznismena Jovana Vidovića.

Ovo je "Glasu Srpske" izjavio vlasnik 46 odsto akcija u "Betonskim proizvodima" Stevo Mitrović. On je rekao da je on najveći pojedinačni akcionar u ovom preduzeću, ali da mu nova uprava preduzeća od 5. marta 2009. godine ne dozvoljava ni da priđe fabrici, a kamoli da usvaja bilo kakve odluke.

- Dragan Cerovac, kojeg je nedavno uprava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) suspendovala zbog nezakonitih radnji, je Vidovićev kriminalac i uz njegovu pomoć on je nezakonito otkupio kontrolni paket akcija i postao vlasnik 56 odsto kapitala u "Betonskim proizvodima" - tvrdi Mitrović.

Dodaje da je pred nadležnim sudovima u Srpskoj kao i BiH pokrenuo tužbe protiv Vidovića i da je suština svih sudskih sporova u njegovom zahtjevu da se struktura kapitala u "Betonskim proizvodima" vrati na stanje koje je bilo prije dokapitalizacije, kada je Vidović imao 33 odsto akcija, koliko mu po zakonu i pripada.

IRB je pokrenula istragu o informacijama da su šefovi Odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti i plasmane pravnim licima Dragan Cerovac i Nikica Bajić umiješani u manipulacije na tržištu kapitala. Protiv Cerovca i Bajića Komisija za hartije od vrijednosti RS uputila je Odjeljenju za prekršaje banjolučkog Osnovnog suda Zahtjev za pokretanje prekršajnoj postupka. Oni su, navodi se u zahtjevu, prekršili Zakon o tržištu hartija od vrijednosti tako što su u četiri transakcije spustili cijenu "Medicinske elektronike" Banja Luka.

- IRB još nema saznanja o odgovornosti Dragana Cerovca u "Betonskim proizvodima". Formirana je disciplinska komisija koja će utvrditi njegovu odgovornost u ovom, kao i u drugim preduzećima - rekao je portparol IRB-a Zoran Popović.

Jovan Vidović i Dragan Cerovac nisu bili dostupni "Glasu Srpske" za izjavu.

Akcije

Akcionari tvrde da ne postoji nijedan račun, a ni pisani trag da je Vidović uplatio 590.000 maraka za navodnu dokapitalizaciju. Oni tvrde da su akcije prodate bez bilo kakve nadoknade. U Rješenju Centralnog registra od 4. februara ove godine registrovane su hartije od vrijednosti, a ukupna vrijednost osnovnog kapitala emitenta iznosila je 2.388.481 marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana