Vidić: Dogovor predstavlja zadržavanje postojećeg stanja u razmjenama roba

Agencije
Vidić: Dogovor predstavlja zadržavanje postojećeg stanja u razmjenama roba

Banjaluka - Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić pozdravio je dogovor postignut juče u Zagrebu između delegacija BiH i Hrvatske da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara nego 1. jula 2013. godine, prenose agencije.

- Od 1. jula 2013. godine bi trebalo da se uspostave novi režimi odnosa između BiH i EU. Dogovor postignut u Zagrebu predstavlja zadržavanje postojećeg stanja u razmjenama roba Hrvatske i Republike Srpske, odnosno BiH u okviru CEFTA sporazuma - rekao je Vidić.

On je istakao da je prolongiranje postojećeg stanja za pola godine i ostajanje CEFTA sporazuma na snazi do 1. jula 2013. godine - ono što je BiH tražila i očekivala.

Vidić je rekao da je slobodno kretanje roba, bez carina, na snazi do 1. jula – do ulaska Hrvatske u EU.

- Normalno funkcionisanje tržišta nastavljamo i dalje u pogledu razmjene roba bez dodatnih opterećenja, analiza, carina itd. Da se to dogodilo odmah, od 1. januara mi bismo imali problema sa izvozom u Hrvatsku, odnosno sad već u EU, sa izvozom roba životinjskog porijekla-mlijeka, mesa, žive stoke... - rekao je Vidić.

On je, međutim, napomenuo da će BiH, za period koji je prolongiran na šest mjeseci, htjela ili ne, morati biti spremna da ispuni uslove, napravi određene iskorake ka EU, te pokuša da što prije postane potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je privremeni potpisnik.

- Neophodno je da tada ravnopravno počnemo da konkurišemo za fondove EU i za pretpristupne fondove, da se borimo da postanemo zemlja-kandidat, što je veoma bitno, jer tek tada se otvaraju uslovi za naše aktivno učešće u tome - rekao je Vidić.

On je podsjetio da BiH do sada ima pristup samo za dvije komponente - prekograničnu saradnju i jačanje institucija.

- Dolaskom EU na granice BiH mi ćemo sve one uslove koje imamo postavljene od EU morati da ispunjavamo, jer ćemo komunikaciju od 1. jula 2013. imati direktno sa EU - rekao je Vidić, napominjući da je neophodno, prije svega, osposobiti laboratorije koje su i danas neophodne prilikom izvoza roba u Hrvatsku.

Isto tako, dodao je Vidić, neophodno je potpisati određene ugovore, sporazume i sertifikate, te preduzeti niz mjera, jer od tada nema više mogućnosti primjene ili neprimjene CEFTA sporazuma.

- CEFTA sporazum ostaje da važi za one zemlje potpisnice koje nisu članice EU - rekao je Vidić.

Delegacije BiH i Hrvatske juče su u Zagrebu dogovorile da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara nego 1. jula 2013. godine, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je istakao da je sastanak dvije delegacije bio vrlo koristan, uz ključni dogovor o izvozu iz BiH u periodu prije pristupanja Hrvatske u EU.

- Osnovni parametar za izvoz biće rok trajanja proizvoda. Svi proizvodi sa naše strane moći će se plasirati u Hrvatsku u narednim mjesecima - precizirao je Šarović.

STK BiH: Dogovor u Zagrebu značajan za poljoprivrednike

Spoljnotrovinska komora BiH čestitala je delegaciji BiH, na čelu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, na isposlovanom dogovoru o produženju važenja primjene standarda EU za proizvode iz BiH koji će biti plasirani na tržište Hrvatske.

Delegacije BiH i Hrvatske na jučerašnjem sastanku u Zagrebu dogovorile su se da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara, nego 1. jula 2013. godine.

- Ovo je veliki pomak, ustupak i pomoć izvoznicima, jer su dobili dodatni period za pripremu proizvodnje prema standardima EU - rekao je ekonomski analitičar STK BiH Duljko Hasić.

On je istakao da, zahvaljujući ovom dogovoru, nije zatvoreno tržište Hrvatske, što je izuzetno bitno s obzirom da ukupna spoljnotrgovinska razmijena BiH i Hrvatske na godišnjem nivou iznosi 1,5 milijardi evra.

- Od tog iznosa 200 miliona evra se odnosi na grupu koja je “problematična”, a to su poljoprivredni, odnosno prehrambeni proizvodi. Riječ je o grupi proizvoda koja je izuzetno osjetljiva na propise - mlijeko, mliječni proizvodi, meso, perad i jaja, a vezana je direktno za tržište Hrvatske - rekao je Hasić.

On upozorava da bi zbog rigorozne kontrole kvaliteta poljoprivrednici imali ogromni gubitak da nije došlo do dogovora, ne samo finansijski, već bi i mnogi ljudi ostali bez posla, jer se samo za ovu grupu prehrambenih proizvoda vezuje 50.000 zaposlenih.

Hasić napominje da je vlastima BiH ostavljen prostor da mogu da nastave raditi na pripremama u smislu preuzimanja zakonodavne regulative EU i usklađivanja sa regulativom BiH, što je posebno neophodno za prehrambene proizvode, odnosno agro-industrijski kompleks.

- Vrijeme se mora iskoristiti. Ono je vrlo kratko i do 1. jula 2013. godine moraju se ispuniti uslovi koje traži EU - poručio je Hasić.

On kaže da bi ovaj period trebalo iskoristiti za uspostavljanje odgovarajuće infrastrukture za ocjenu kvaliteta i ispravnosti hrane, fitosanitarnu inspekciju, ali i opremanje dva granična prelaza predviđena za promet proizvodima životinjskog porijekla.

Hasić je napomenuo da je najavljena i dodatna mogućnost proširenja na tri granična prelaza za proizvode biljnog porijekla.

Hasić je rekao da se mora riješiti i problem prolaza kroz Neum i pristup teritorijalnim vodama u luci Ploče, koji je politički još nedefinisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana