Veselin Poljašević predsjednik Komore

Željka Domazet
Veselin Poljašević predsjednik Komore

SARAJEVO - Na sjednici Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH, koju su predstavnici Komore iz reda srpskog i hrvatskog naroda proglasili nelegitimnom, juče je izabran predsjednik i dva potpredsjednika, te Upravni i Nadzorni odbor Komore za mandatni period od 2010. do 2014. godine.

Za predsjednika Spoljnotrgovinske komore izabran je Veselin Poljašević, a za potpredsjednike Bruno Bojić i Amir Zukić koji će se rotirati svakih 16 mjeseci.

Novi članovi Upravnog odbora su Dragan Despotović i Predrag Mitrašević iz reda srpskog, Ilija Damir Pehar i Mario Hrkač iz hrvatskog i Edin Arslanagić i Nihad Imamović iz reda bošnjačkog naroda.

U Nadzorni odbor izabrani su Siniša Pratljačić iz srpskog, Ivan Mandić iz hrvatskog i Jorgovan Begić iz reda bošnjačkog naroda.

Novoizabrani predsjednik Komore Veselin Poljašević rekao je da će u saradnji sa Skupštinom, Upravnim i Nadzornim odborom, u sljedećem periodu prevazići sve probleme koji su u posljednjih nekoliko godina opterećivali Komoru i njen rad.

- U ovom izbornom procesu učestvovalo je više od 450 firmi iz svih dijelova BiH. Uvjeren sam da je Spoljnotrgovinska komora BiH deblokirana i da će uspješno nastaviti sa radom u okviru zakonskih nadležnosti - kazao je Poljašević, koji bi na dužnost trebalo da stupi 1. jula.

Na pitanje da li podržava provjeru legitimnosti i legalnosti izbora u Komori, koje je od Ministarstva pravde BiH zatražilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Poljašević je istakao da će insistirati na tome da se preispita finansijsko poslovanje ove institucije u proteklom periodu.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović kazao je da je cijeli proces izbora u Komori urađen u skladu sa Statutom i zakonom.

Za danas je zakazana i sjednice starog saziva Skupštine Komore koja je u dva navrata tokom ovog mjeseca pokušala da održi sjednicu, ali zbog neodazivanja bošnjačkih delegata nije imala kvorum da bi mogla da odlučuje.

Problemi

Mahir Hadžiahmetović kaže da je Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević dobio nekorektne informacije od pojedinaca i da je zbog toga reagovao tako kako jeste.

- Komora nema problema sa Ministarstvom i smatram da nije dobro da se na tako javan način miješa politika u rad jedne nevladine organizacije - kazao je Hadžiahmetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana