Venecuela leži na zlatu

Glas Srpske
Venecuela leži na zlatu

KARAKAS - Venecuela je vratila u zemlju većinu svojih rezervi zlata, u okviru plana koji je prošle godine donio predsjednik te zemlje Ugo Čaves, kažu zvaničnici.

Zlato koje je iz inostranstva vraćeno u tu južnoameričku zemlju vrijedno je procijenjenih devet milijardi dolara.

- U toku je završna faza realizacije tog plana koji se dosljedno sprovodi. Za dva mjeseca smo na naše tlo vratili oko 160 tona zlata - rekao je guverner Centralne banke Venecuele Nelson Merentes, prilikom dočeka jedne od pošiljki na aerodromu u Karakasu.

Čaves je prošle godine objavio plan o vraćanju 211,35 tona zlatnih poluga koje je Venecuela držala u inostranstvu, u vrijednosti od procijenjenih 11 milijardi dolara, prenijele su agencije.

Oko 80 odsto tih zlatnih rezervi čuvano je u Britaniji, prije svega u trezoru Banke Engleske.

Merentes je ukazao da će približno 50 tona venecuelanskog zlata ostati u inostranstvu, kako bi zemlja mogla da obavlja određene finansijske transakcije.

Zvanični podaci pokazuju da Venecuela posjeduje oko 365 tona zlata u rezervama, što je 15. po veličini količina na svijetu.
Čaves je takođe objavio namjeru da vrati oko 6,2 milijarde dolara vrijednu likvidnu imovinu ili obveznice kojima se može trgovati, a koje se nalaze u bankama Švajcarske, Britanije, Francuske i SAD, i da ih prenese u institucije u "prijateljskim" zemljama, kao što su Kina, Rusija i Brazil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana