Velpro će biti ugašen

Željka Domazet
Velpro će biti ugašen

Sarajevo - Veleprodajni lanac "Velpro", koji je dio zagrebačkog koncerna "Agrokor" i posluje na tržištu BiH, gdje ima 160 radnika, završiće u likvidaciji.

Planove u vezi sa gašenjem "Velpra" juče je predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Denisu Zvizdiću u Sarajevu prenio povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak. Sastanku su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i finansija i trezora BiH Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

- "Velpro" je veliki gubitaš. Dio radnika biće zbrinut u okviru "Agrokora", dok će pojedini dobiti otpremnine. Najznačajniji gubitak u svemu je što će radnici ostati bez posla - rekao je Ramljak.

On je prilikom prezentacije plana restrukturiranja "Konzuma" naveo i da će 83 objekta biti rebrendirana i vraćena pod krov "Merkatora", a 176 će ostati u vlasništvu "Konzuma". U sastav "Merkatora" biće vraćeni prodajni objekti koji su bili dio tog trgovačkog lanca prije nego što ga je kupio "Agrokor".

- "Konzum" će biti razdvojen na dva dijela. Na taj način pokušaćemo vratiti povjerenje kupaca koje je izgubljeno, s obzirom na to da je opao i promet. Ipak, situacija nije dramatična kao što je to bilo prije mjesec-dva - kazao je Ramljak i pozvao male dobavljače u BiH, kojima je juče počela isplata dugovanja, da ne postavljaju ultimatume.

Šarović je naglasio da dugovanja "Konzuma" iznose 63 miliona KM.

- Ovaj tržni centar je najvažniji dio "Agrokorovog" poslovanja u BiH. Par njegovih kompanija posluje sa dobiti, a posebno "Kiseljak" i "Ledo". Najveći broj radnika iz "Velpra" biće raspoređen u okviru "Konzuma" i "Merkatora" - kazao je Šarović.

Naglasio je da "Merkator" preuzima samo svoje objekte koje je imao do ulaženja u "Agrokor", dok će "Konzum" dokapitalizovati matični koncern iz Zagreba.

- Na taj način biće stvorene dvije kompanije koje će biti zdrave. Čitav ovaj proces trebalo bi da bude završen do oktobra - kazao je Šarović i dodao da će novi sastanak sa Ramljakom održati krajem avgusta.

Dobavljači

Skupština dobavljača "Konzuma" juče je saopštila da od institucija vlasti BiH i entiteta očekuju da preuzmu mjere iz svoje nadležnosti s ciljem zaštite dobavljača i kompanija iz sastava "Agrokora" koje posluju na tržištu BiH.

Oni su pozvali i svoje članove da ne pristaju na potpisivanje ugovora s "Merkatorom" bez davanja garancija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana