Veliko interesovanje stranih investitora za “Južni tok”

RTS
Veliko interesovanje stranih investitora za “Južni tok”

Beograd - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević je rekao da postoji veliko interesovanje stranih investitora za izgradnju gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju.

- Izgradnja “Južnog toka” ušla je u zakonom predviđeni postupak javnog uvida, koji ističe 6. decembra, a posle toga će, na osnovu urađenog nacrta zakona, biti proglašen projektom od nacionalnog značaja, čime se u velikoj meri olakšava i ubrzava sam proces početka realizacije - rekao je Bačević.

On je naveo da je osnovni smisao čitavog postupka da se izbjegnu mogući nesporazumi i kašnjenja sa projektom oko eventualnih problema u postupku eksproprijacije.

S obzirom na to da je Srbija jedina na trasi “Južnog toka” koja taj gasovod još nije proglasila nacionalnim projektom i da se i u javnosti čuje da Rusija ima primjedbe zbog toga što se posao odugovlači, Bačević je rekao da postoje procedure koje moraju da budu ispoštovane.

Govoreći o raspisivanju tendera za eksploataciju uljnih škriljaca u Aleksincu, Bačević ističe da veliko interesovanje za taj projekat pokazuju neke kineske kompanije, kao i kompanije iz Estonije i iz Kanade.

- Bez obzira na naše prijateljske odnose sa Rusijom, bez obzira na pozitivna poslovna iskustva sa “Gaspromom” preko NIS-a, oni neće biti u grupi privilegovanih. Želimo da sprovedemo jedan međunarodni tender krajem decembra, gde će posao dobiti onaj ko bude najpovoljniji - rekao je Bačević za RTS.

Što se tiče velikog projekta plovnog puta Morava-Vardar-Dunav, na koji Srbija čeka posljednjih 100 godina, Bačević je rekao da veliko interesovanje za taj projekat pokazuju Rusija, Kina, Njemačka, Makedonija, Grčka.

- To je najveći projekat na koji Srbija u ovom trenutku može da računa za desetine decenija i najveći projekt koji ova država može da sprovede - rekao je Bačević, navodeći da će do polovine 2013. godine biti dovedeni do kraja mnogi razgovori sa potencijalnim investitorima.

On je rekao da njegovo ministarstvo trenutno pregovora o stvaranju uslova za pripremu i obezbjeđivanje finansijske podrške za izradu prostornog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana