Veliko interesovanje i za drugi dan konferencije “Balkan Solar Summit”

M. L.
Veliko interesovanje i za drugi dan konferencije “Balkan Solar Summit”

BANjALUKA - Rast cijena električne energije i uopšte energetska situacija u svijetu dodatno su podstakli privatne investitore da ulažu u obnovljive izvore energije, a bilo bi dobro i da elektroprivrede u zemljama regiona uđu u još intenzivniji investicioni ciklus.

Istaknuto je to danas tokom drugog dana konferencije “Balkan Solar Summit” koja je u Banjaluci okupila oko 400 učesnika iz cijelog svijeta.

- Što je veća ponuda, manja će biti cijena energije - istaknuto je na jednom od panela.

Na panelima je bilo riječi o cijenama električne energije, ali i o berzama struje, energiji iz obnovljivih izvora, energetskoj situaciji, te zelenoj tranziciji. Panelisti su, između ostalog, diskutovali o tome kako se usmjeriti na volatilnost cijena na globalnom ekonomskom tržištu električne energije i koja su stručna predviđanja za naredni period.

- Dobrim funkcionisanjem unutrašnjeg tržišta električne energije doprinosi se ostvarivanju koristi od najboljih cijena električne energije, sigurnosti snabdijevanja energijom, ali i postizanju zelene tranzicije - rečeno je tokom prvog panela.

Tokom drugog dana samita veliku pažnju privukla su i predavanja na teme “Balansiranje neupravljivim izvorima električne energije u elektro-energetskom sistemu”, “Banke i finansiranje solarnih elektrana”, “Kako do dodatnih zarada iz solarnih elektrana?”.

Veliku pažnju učesnika je privukao i izložbeni dio sa konkretnim solarnim rješenjima i uslugama. 

Organizator “Balkan Solar Summit” je Agencija “Mint” iz koje su rekli da je veliko interesovanje za ovaj samit potvrda da je solarna energija jedna od najaktuelnijih tema današnjice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana