Veliki uvoz koči proizvođače u RS

Vedrana Kulaga
Veliki uvoz koči proizvođače u RS

BANjA LUKA - Na području Republike Srpske prisutan je nekontrolisan uvoz građevinskog materijala iz zemalja u okruženju zbog nepostojanja zakona koji bi štitio domaće proizvođače građevinskog materijala, što dodatno otežava ionako loše stanje u oblasti građevinarstva.

Sekretar Udruženja građevinarstva i građevinskog materijala u Privrednoj komori RS Zoran Grahovac istakao je da je u proteklom periodu na području Srpske došlo do blagog povećanja cijena građevinskog materijala, prvenstveno cementa i željeza čija je cijena u aprilu bila snižena i do 50 odsto.

- Veliki problem za tržište Srpske, kada je riječ o građevinskom materijalu, predstavlja nekontrolisan uvoz iz zemalja u okruženju, i to najviše iz Hrvatske. To dodatno otežava ionako nepovoljnu situaciju domaćih proizvođača zbog viših cijena, jer ih država ne subvencioniše. U Hrvatskoj su velike subvencije  - istakao je Grahovac.

To direktno dovodi do gušenja proizvodnje kada je riječ o domaćim proizvodima građevinskog materijala, koji najčešće završavaju na stovarištima, dok proizvodi sa strane diktiraju tržište, što je i očekivano zbog niže cijene proizvoda.

To je razlog što se građevinci, prema njegovim riječima, zalažu da se postojeći instituti za provjeru građevinskog materijala opreme savremenom opremom, kako bi se prekinula nepovoljna situacija na domaćem tržištu za naše proizvođače materijala za građevinarstvo.

- Domaći proizvođači naročito gube kada je riječ o opekarskim proizvodima, koji zbog više cijene ne prolaze kod izvođača, jer su cijene proizvoda iz Hrvatske niže i konkurentnije zbog državne subvencije - pojasnio je Grahovac.

Zbog nekontrolisanog uvoza, smatra Grahovac, na tržište Srpske se uvozi sve i svašta, pa i roba sumnjivog kvaliteta, jer se ne zna da li odgovara propisanim standardima.

S ciljem zaštite domaćih proizvođača građevinskog materijala, potrebno je uputiti apel nadležnim organima da se što prije uspostave kontrolni organi, kako bi se znalo kakav je kvalitet građevinskog materijala koji iz okruženja dolazi na domaće tržište.

Stanovi

Grahovac je dodao da cijene građevinskog materijala neće uticati na cijene stanova, jer je za to potreban angažman cijelog društva. Međutim, on je istakao da se može očekivati da će građevinska preduzeća ostajati bez posla zbog smanjenih investicija u odnosu na stanje iz prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana