Veliki trgovački lanci ucjenjuju

Marina Čigoja
Veliki trgovački lanci ucjenjuju

BANjA LUKA - Proizvođači iz Republike Srpske tvrde da ih predstavnici velikih trgovačkih lanaca u Srpskoj ucjenjuju i da se zbog toga nalaze u nezavidnom položaju i brojnim problemima.

Na sastanku proizvođača, trgovaca i predstavnika Ministarstva trgovine i turizma RS koji je juče održan u Privrednoj komori RS razgovarano je o mogućnostima prevazilaženja ovih problema ali konkretnog dogovora, ipak, nije bilo.

Prema riječima generalnog direktora mesne industrije "Impro" iz Prijedora Siniše Sukare najveći problem domaćim proizvođačima predstavlja visina rabata koju trgovci traže.

- Drugi, takođe, veliki problem je prekoračenje valute plaćanja. U našem slučaju rok je 114 dana, a meso se mora platiti u roku od 15 ili 20 dana, da bi se moglo govoriti o poslovanju - istakao je Sukara.

On je dodao da je većina preduzeća u kreditima, a da za novo zaduživanje zbog velikih kamata ne postoji mogućnost.

- To dalje znači smanjenje proizvodnje, obustavljanje robe tim lancima, otpuštanje radnika i to je jedna lančana reakcija koja poslije dovodi do kolapsa - naglasio je Sukara.

Portparol "Delta Maksija" Banja Luka Dijana Milanković-Kusturić je rekla da kao i u svakom poslu određeni problemi postoje ali da se ni u kom slučaju ne može govoriti o ucjenjivanju proizvođača od strane prodavaca.

- Rokovi plaćanja zavise od robne grupe proizvoda i od drugih brojnih faktora. Globalna ekonomska kriza utiče i na nas, ali nastojimo da sa svojim poslovnim partnerima riješimo probleme i uvijek smo spremni za razgovor sa njima - kazala je Kusturićeva.

Zastupljenost domaćih proizvođača u "Delta Maksiju " je, kaže, oko 30 odsto.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić naveo je da je neophodno da proizvođači i trgovački lanci u Srpskoj postignu dogovor kako bi se dobili višestruki efekti, prije svih plasman većeg broja domaćih proizvoda, obezbjeđivanje više radnih mjesta i plata.

Ministarstvo

Pomoćnik ministra za trgovinu Dušanka Tegeltija je rekla da je potrebna veća zastupljenost domaćih proizvođača velikih trgovačkih lanaca.

- Trudimo se da sprovodimo zahtjeve domaćih proizvođača, ali mi ne možemo ulaziti u njihov ugovorni odnos - istakla je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana