Veliki potencijal u šumskom otpadu

M. Č.
Veliki potencijal u šumskom otpadu

BANjA LUKA - U Republici Srpskoj postoje procjene o velikom potencijalu u šumskom otpadu, ali još uvijek ne postoje precizni podaci o kojim količinama se radi.

Ovo je juče izjavila načelnik Odjeljenja za razvojne projekte u oblasti energetike u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Nada Milovčević.

Ministarstvo je kandidovalo projekat izrade studije o procjeni potencijala biomase za proizvodnju električne i toplotne energije u Srpskoj, a članovi ekspertskog tima Asocijacije evropskih regija u naredna četiri dana posjetiće nekoliko lokacija kako bi utvrdili koliki su ti potencijali.

Milovčevićeva je rekla da se ovim projektom žele utvrditi mogućnosti korišćenja biomase, gdje se posebno razmatra šumski, poljoprivredni i komunalni otpad.

- Određena količina šumskog i industrijskog otpada se već koristi. Postoji određen broj fabrika koje proizvode brikete i pelete, ali nemamo tačnu sliku o potencijalu iz poljoprivrednog otpada - kazala je Milovčevićeva.

Justina Podrovska iz Skupštine evropskih regija najavila je da bi već u septembru eksperti ove asocijacije mogli odlučiti po pitanjima studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana