Velike banke bi treblo ukinuti

Glas Srpske
Velike banke bi treblo ukinuti

VAŠINGTON - Bivši direktor Uprave federalnih rezervi SAD (FED) Alan Grinspen smatra da američka vlada treba da ukine velike banke, te ozbiljno preispita moto "da su one prevelike da propadnu", piše Blumberg, prenijele su agencije.

Grinspen je upozorio da je tim finansijskim institucijama dopušteno pozajmljivanje novca po neuporedivo nižim cijenama nego što je to slučaj na tržištu.

- Za preuzete obveze velikim bankama garantuje sama vlada, tako da se očito radi o skrivenim subvencijama. Takva politika bitno narušava konkurentnost i stvara opasnost po cijeli finansijski sistem - rekao je Grinspen i dodao da ako su pojedine američke banke prevelike da propadnu, onda je nelogično da takve banke i postoje.

Ranije u SAD nijedna banka nije bila prevelika da propadne, a to se promijenilo nakon što je Ministarstvo finansija, kojim je upravljao Hank Paulson, privatizovalo banke "Fani Mae" i "Fredie Mak".

Grinspen kaže da će biti teško popraviti izgubljeni kredibilitet velikih banaka, jer kad je došlo do krize, ove finansijske institucije nisu se održale uspravno.

Službenici FED-a predložili su nametanje bankama poreza ili viših rezervi, kako bi se zaštitila preduzeća i kako bi se umanjile konkurentske prednosti zbog skrivenih subvencija, ali Grinspen ocjenjuje da to neće funkcionisati.

- Ne mislim da će biti dovoljno povećavati namete ili rezerve velikim finansijskim institucijama. Smatram da će banke to apsorbovati te da će i ubuduće zloupotrebljavati svoje rezerve - poručio je Grinspen.

Privatizacija

Alan Grinspen smatra da će se, ako se velike banke ne neutralizuju, stvoriti bolesna grupa zastarjelih institucija, koje će uveliko istočiti finansijske rezerve društva. Grinspen dodaje da je propast nekih finansijskih institucija, integralni neophodni dio tržišnog sistema.

- Ako se koncentrišemo na one koji propadaju, zanemarujemo visok životni standard, koji bi se bez po muke zbog toga mogao urušiti - zaključio je Grinspen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana