Velika Britanija zvanično u recesiji

Glas Srpske
Velika Britanija zvanično u recesiji

LONDON - Velika Britanija zapala je u recesiju prvi put od 1991. godine, poslije ekonomskog pada u posljednja dva kvartala prošle godine, pokazuju u petak objavljeni zvanični podaci, javile su agencije.

Nacionalni zavod za statistiku saopštio je da je britanski društveni proizvod umanjen za 1,5 odsto u četvrtom tromjesečju 2008. godine, u poređenju sa trećim kvartalom, u kome je takođe zabilježio pad. Podaci za četvrto tromjesečje ukazuju na najveći pad društvenog proizvoda od 1980. godine.

Premijer Gordon Braun izjavio je prije objavljivanje ovih podataka da koristi "sva raspoloživa oružja" u borbi protiv ekonomske krize. Braun je naglasio da je međunarodna saradnja od vitalnog značaja za suprotstavljanje ekonomskoj krizi i opisao sadašnje okolnosti kao "potpuno drugačije" u odnosu na prethodne recesije u Britaniji.

Britanska ekonomija porasla je za 0,7 odsto u 2008. godini, što je bila najniža stopa rasta od 1992. godine, navodi Zavod za statistiku. Britanija se tako pridružila zemljama evrozone, kao i Japanu i SAD, koji su takođe u recesiji, dok globalna ekonomija pokušava da se oporavi od kraha kreditnog tržišta.

U Britaniji je nezaposlenost na najvišem nivou za posljednjih 11 godina, a Njemačka će prema procjenama vlade u Berlinu ove godine ući u najtežu recesiju od Drugog svjetskog rata, a čak i u Kini ozbiljno usporava ekonomski rast. I Južna Koreja objavila je podatke o velikom padu stope privrednog rasta.

U Americi administracija novog predsjednika Baraka Obame građanima otvoreno poručuje da se ne nadaju da će im ubrzo biti bolje.

Najveća svjetska privreda, Amerika, i dalje se suočava i sa krizom u bankarskom sistemu i istovremeno sa recesijom. Timoti Gajtner koji je u petak trebalo da postane ministar finansija u Obaminoj administraciji, a o stanju u privredi za BBC je rekao da je povjerenje u privredu SAD-a u velikoj mjeri poljuljano.

- Ipak, nismo izgubili ključnu karakteristiku Amerike - a to je da je ona u stanju da se prilagodi, da se promijeni i da se reformiše. To će zahtijevati dosta vremena. Sa tako velikim poslom Amerika se nije suočila u posljednjih nekoliko generacija. Ali nećemo odustati - rekao je Gajtner  

Pojednostavljeno rečeno, Gajtner tvrdi da je stanje veoma teško ali da će se naći način da se SAD izvuku.

Robert Rajh

Jedan od ekonomskih savjetnika Baraka Obame Robert Rajh smatra da će se SAD opredijeliti za formiranje takozvane loše ili toksične banke.

- To bi bila banka u državnom vlasništvu koja bi od postojećih komercijalnih banaka otkupile loše kredite koje one ne mogu da naplate. Komercijalne banke bi se tako otarasile kredita na kojima trpe gubitke i mogle bi da počnu da daju zajmove firmama i građanima. Ta državna banka bi onda za neku godinu kada se situacija popravi prodala te toksične kredite i tako povratila uloženi novac - kaže Rajh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana