Velika Britanija rekla NE Evropskoj Uniji!

Agencije, FXLider
Velika Britanija rekla NE Evropskoj Uniji!

Velika Britanija napušta Evropsku Uniju. Nakon objave vjesti finansijsko tržište je doživelo pravu buru. Većina rizičnijih finansijskih instrumenata kao što su britanska funta, evro, akcije i fjučersi kako u Evropi tako i u Aziji i SAD-u, doživjeli su nagli pad, a investitori se preusmjerili na sigurnije instrumente kao što su Japanski jen, američki dolar i zlato.

Šta se dešava sada kada je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku Uniju?

Tri godine nakon što je Dejvid Kamerun najavio strategiju o reformi Evrope i stavio je na referendum, Britanija je odlučila da izađe.  Put pred njom je neizvjestan. Nijedna članica prije nije izašla iz bloka, a uslovi izlaska definisani su „Članom 50 Lisabonskog ugovora".

Šta se danas očekuje?

Martin Šulc, predsjednik Evropskog parlamenta u 9:30 se sastao  sa upravnim odborom Evropskog parlamenta  kako bi usaglasili zajedničku poziciju. Očekuje se da će tražiti hitnu aktivaciju člana 50 kako bi se izbjegli mjeseci nesigurnosti.

U 11:30 sastaju se četiri najmoćnija člana Brisela:  Donald Tusk, predsjednik Savjeta Žan Klod Junker, predsjednik Komisije, Mark Rute, holandski premijer koji trenutno predsedava Savjetom i Martin Šulc, predsjednik Evropskog parlamenta. Nakon sastanka se očekuju govori.

U subotu 25.06. očekuje se sastanak ministara inostranih poslova šest članova: Francuske, Njemačke, Holandije, Luksemburga, Italije i Belgije koji će razgovarati o implikacijama rezultata referenduma.

Samit

Dejvid Kameru koji je podnjeo ostavku, ali će na mestu premijera ostati još tri meseca, će se u utorak i srijedu na samitu sastati  sa partnerima Evropskog savejta na kome će biti pod velikim pritiskom da aktivira član 50 i pregovore o prekidu trgovinskih sporazuma, jer članice ne žele da se ova situacije mjesecima produžava.  Jedna od tema biće i imigrantska kriza uključujući predlog o deportovanju afričkih izbeglica.

Član 50 Lisabonskog ugovora i novi dogovor

Aktivacija člana 50 podrazumijeva formalni početak procesa odvajanja koji će trajati 2 godine. Nakon toga, zakoni Unije se više neće podrazumijevati za Veliku Britaniju. Uslovi izlaska će biti dogovoreni od strane preostalih 27 članica od kojih svaka ima pravo veta i čiji parlamenti takođe treba da verifikuju dogovor. Sam politički izlazak Britanije je najlakši dio. Mnogo teži je ekonomski, postizanje novih trgovinskih sporazuma i uspostavljanje novih tarifa i barijera kao i dogovora o obavezama kao što je sloboda kretanja. Prema mišljenju zvaničnika EU, ovaj proces bi mogao da potraje dodatnih 5 godina.

Poslovni privatni sektor želi da što više ublaži uslove kako bi se spriječio ekonomski šok, međutim političari smatraju da uslovi moraju biti brutalni kako bi se obeshrabrile ostale članice da pođu istim putem.

Zakonska regulativa

Jedna od opcija je da se zakoni EU jednostavno ubace u ustav Britanije. Ipak postoje i špekulacije da će nova vlada iskoristiti priliku za novu regulaciju. Ovo znači da će vlada morati da uradi istovremeno tri stvari: uspostavi novi dogovor sa Briselom, izdejstvuje seriju važnih trgovinskih sporazuma širom svijeta i ponovo reguliše ustav.

Brisel

Fokus Brisela je sada na očuvanju projekta EU. Prijedlog o bližoj vojno-odbrambenoj integraciji koji naročito podržavaju Njemačka i Francuska, a koji  je danas trebalo da bude  poslat vladama članica, za sada će biti ostavljen po strani, dok će drugi kao što su javne finansije vjerovatno preći u prvi plan. Istovremeno, evropski zvaničnici se pribojavaju domino efekta kako unija bez Velike Britanije postaje manje atraktivna za liberalne, bogate sjeverne zemlje kao što su Danska i Holandija, gde već desničari počinju da govore o sličnom scenariju. Izbori u Holandiji će se održati u martu sledeće godine, u Francuskoj u aprilu i maju, a u Njemačkoj na jesen.

*********

*******

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i nezavisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, potraživanje niti transakciju, u pogledu bilo kojega financijskog instrumenta. Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti garanciju za tačnost ili potpunost ovih podataka. U pogledu toga toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana