Većinski vlasnik Fabrike duvana i dalje krši zakon

M. Č.
Većinski vlasnik Fabrike duvana i dalje krši zakon

BANjALUKA - Bez obzira na upozorenja Vlade RS, većinski vlasnik "Fabrike duvana" Banjaluka nastavio je da krši zakon i otpušta radnike, rekao je predsjednik Granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Jovo Jovanović.

- Očekujem da će se realizovati zaključak Savjeta za privatizaciju RS kada je riječ o kontroli koju treba da izvrše IRB RS i Poreska uprava. Na taj način riješiće se dio problema koje je vezan i za otpuštanje radnika. Očigledno je da poslodavac radi po svome i po svaku cijenu želi da otpusti radnike, a sindikat preduzeća treba da odluči u kojem pravcu će dalje ići kako bi se spriječila samovolja poslodavca - kazao je Jovanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Fabrike duvana" Miroslav Marinković kaže da će vlasnik fabrike vjerovatno nastaviti da otpušta radnike.

- Ljudi su isprepadani i u ovom momentu ni sami ne znamo šta da radimo. Pokretanje štrajka nam ne ide u korist, ali neke konkretne poteze ćemo svakako pokrenuti - kazao je Marinković.

Portparol Investiciono-razvojne banke RS Zoran Popović rekao je da će se o kontroli u "Fabrici duvana" i njenim rezultatima moći govoriti tek kada se taj posao završi.

Sedam radnika "Fabrike duvana" Banjaluka, među kojima je i član sindikalnog odbora, u petak, 11. marta, dobilo je otkaze.
Preduzeće "Antonić trejd", čiji je vlasnik Nebojša Antonić, kupilo je 55 odsto državnog kapitala banjalučke "Fabrike duvana" u septembru 2006. godine za oko 2,1 milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana