Većina razvijenih zemalja na ivici recesije

Glas Srpske
Većina razvijenih zemalja na ivici recesije

VAŠINGTON - Većina razvijenih zemalja svijeta trenutno se nalazi u fazi privredne stagnacije ili na ivici recesije, odnosno usporavanja u privrednoj aktivnosti.

Zato bi zakonodavci trebalo da zauzmu agresivniji stav kako bi se spriječila dublja privredna kriza, kazao je predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objavio je business.hr.

- Pred skori završetak trećeg tromjesečja, većina razvijenih privreda stagnira ili se nalazi na rubu recesije, dok su aktuelni inflacijski rizici dobro zauzdani - izjavio je prvi zamjenik izvršnog direktora MMF-a Yon Lipski.

Poručio je da je štetnu globalnu recesiju i dalje moguće izbjeći. Dodao je, međutim da će svaki oporavak biti postupan a da bi se državna sredstva mogla pokazati nužnim za zaštitu finansijskog sistema.

Lipski je kazao da će još finansijskih institucija propasti, ali je naglasio da se mora izbjeći propast cijelih sistema.

- Iako su američke i evropske banke pogođene jednogodišnjom krizom, povećale svoj kapital, te su injekcije i dalje nekih 150 milijardi dolara manje u odnosu na visinu otpisa, a dalje prikupljanje kapitala biće daleko skuplje, ako ne i nemoguće -upozorio je Lipski.

Usporavanje aktivnosti u razvijenim privredama trebalo bi pomoći da se obuzda inflaciju a MMF smatra kako se u većini razvijenih zemalja uglavnom provodi primjerena monetarna politika, ali da prostora za snižavanje kamatnih stopa imaju i Evropska centralna banka i Engleska banka.

U privredama u razvoju mnoge bi zemlje mogle pričekati s promjenama kamatnih stopa, iako se neke od njih i dalje bore s ozbiljnim inflacijskim rizicima i mjere bi im trebalo da im budu strože.

Lipski je kazao da su do sada tržišta u nastajanju bila relativno pošteđena finansijskih potresa, djelimično zato što su većinom veliki izvoznici i bilježe viškove na tekućem računu platnog bilansa. Upozorio je međutim, da bi se te zemlje mogle suočiti sa zaokretom u kapitalnim tokovima, što bi imalo ozbiljne posljedice po njihove privrede i finansijske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana