Većina radnika samo sa osnovnom školom

Tanja Šiknjić
Većina radnika samo sa osnovnom školom

BANjALUKA - Samo osam odsto radno sposobnog stanovništva u BiH završilo je višu ili visoku školu, odnosno ima magistrat ili doktorat, pokazala je analiza Hipo Alpe Adrija banke BiH.

Prema ovoj analizi, u prošloj godini udio stanovništva sa osnovnom školom i niže iznosio je oko 43 odsto od ukupnog radno sposobnog stanovništva, dok radno sposobnog stanovništva sa srednjom školom ima oko 49 odsto.

- Samo oko osam odsto se odnosi na radno sposobno stanovništvo koje ima višu, visoku, školu, magistrat ili doktorat - navela je glavni ekonomista Hipo Alpe Adrija banke BiH Marijana Milić.

Milićeva je istakla da, iako su obrazovanje i vještina radne snage jedna od najvažnijih kategorija pokretača produktivnosti, a samim tim i ekonomskog rasta i razvoja zemlje, u BiH je stepen obrazovanja radnika veoma nepovoljan.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović je istakao da je alarmantan podatak o broju stanovništva koji imaju samo osnovno obrazovanje, te dodao da bi taj procenat trebalo da bude upola manji.

- Međutim, procenat visokoobrazovanog stanovništva u sljedećih nekoliko godina će se značajno povećati zahvaljujući pojavi privatnih fakulteta i značajne produkcije kadrova sa tih fakulteta - istakao je Todorović.

On je dodao da se okvirno procjenjuje da se u evropskim zemljama procenat stanovništva sa osnovnim obrazovanjem kreće oko 20 odsto.

- Lica koja imaju samo osnovno obrazovanje imaju veoma male šanse za zaposlenje, niske plate i mali doprinos u radu i razvoju zemlje - naglasio je Todorović.

On je dodao da je, za razliku od BiH, obrazovanje jedan od tri prioriteta razvijenih zemalja.

- Srednjoškolsko obrazovanje u BiH bi trebalo da postane obavezno - istakao je Todorović.

Starosna struktura

Marijana Milić ukazala je i na alarmantan podatak o starosnoj strukturi radnog stanovništva, gdje je evidentan trend rasta grupe stanovništva od 50 do 64 godine i starijih od 65 godina.

- Istovremeno je prisutan pad grupe stanovništva od 15 do 24 i od 25 do 49 godina - naglasila je Milićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana