Veći fond za prezadužene

Glas Srpske
Veći fond za prezadužene

BRISEL - Ministri finansija članica evrozone će na današnjem sastanku razgovarati o povećanju obima fonda za finansijsku pomoć prezaduženim članicama i načinima za sprečavanje mogućih novih kriza, javio je Tanjug.

Na sastanku u Briselu ministri finansija zemalja koje kao valutu koriste evro i predsjednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše pokušaće da postignu napredak u dogovoru o novim, sveobuhvatnim mjerama protiv dužničke krize država, prenio je Rojters.

Među te mjere spada i povećanje obima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), koji je stvoren u maju 2010. sa 440 milijardi evra za pomoć prezaduženim članicama evrozone kako bi se povećao njegov kapacitet kreditiranja i povećala fleksibilnost u pogledu trošenja sredstava.

Povećanje obima fonda EFSF je glavna tema razgovora u evrozoni već mjesecima, otkad je postalo jasno da njegov stvarni kapacitet kreditiranja iznosi samo oko 250 milijardi evra, a ne 440 milijardi evra, usljed garancija koje su ugrađene u fond, a potrebne su da bi se zadržao najviši kreditni rejting "AAA".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana