Veće takse novi udar

Marina Čigoja
Veće takse novi udar

Banjaluka - Izmjenama Zakona o administrativnim taksama, koje je bez znanja i konsultacija sa privrednicima usvojio Parlament BiH, predviđeno je povećanje cijena tarifa administrativnih taksa koje se naplaćuju pri uvozu i izvozu, što predstavlja novi udar na privredu i neprihvatljivo je za privrednike u RS.

Navodi se to u saopštenju Privredne komore RS i dodaje da je povećanje administrativnih taksa, prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama, još jedno od bezbroj parafiskalnih opterećenja na privredu RS, ali i BiH u cjelini.

- Zbog toga, Privredna komora RS od nadležnih organa traži hitnu izmjenu navedenih povećanja i vraćanje na ranije visine administrativnih taksa, dok se ne nađe najbolje rješenje koje će biti usklađeno sa potrebama privrede, kako domaća privredna društva ne bi bila dovedena u još težu situaciju - kazali su u Privrednoj komori.

U Komori ističu da je ovim izmjenama za zahtjeve, molbe, prijedloge, prijave, podneske, umjesto dosadašnjih pet KM predviđeno plaćanje deset maraka. Pored toga, za carinsku prijavu kojom se roba prijavljuje za carinski odobreno postupanje, umjesto dosadašnjih pet, naplaćuje se 20 KM.

Za carinsku prijavu kojom se roba prijavljuje za carinski postupak izvoza i ponovnog izvoza kojim se razdužuje carinski postupak s ekonomskim učinkom, umjesto dosadašnjih pet KM naplaćuje se deset maraka, dok se za ostala uvjerenja i potvrde u postupku indirektnog oporezivanja, ako nije drugačije propisano, umjesto dosadašnjih deset naplaćuje 20 KM.   

U Privrednoj komori naglašavaju da preduzeća koja se bave lon-poslovima sa partnerima iz Evropske unije u toku jedne godine u prosjeku rade oko 2.000 carinskih procedura, te da će na osnovu ovog povećanja taksa njihovi troškovi na godišnjem nivou biti povećani za najmanje 20.000 KM.

- S obzirom na to da sve prognoze govore da se kriza produbljuje, što znači da ćemo u 2013. godini biti izloženi izrazito složenim uslovima poslovanja, zbog čega je iduća godina označena kao godina štednje, ovakvi postupci vlasti na nivou BiH u potpunoj su suprotnosti sa najavljenim rasterećenjima privrede i unapređenjem uslova poslovanja - kazali su u Privrednoj komori.

Dodali su da je važno da se prilikom donošenja zakona koji će direktno uticati na poslovni ambijent, kao i na visinu parafiskalnih opterećenja, omogući veća transparentnost, ali i da se traži stav i mišljenje poslovne zajednice. 

Član Izvršnog odbora Udružena proizvođača kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS Radovan Pazurević kaže da je potpuno nerazumno novo zahvatanje od privrednika, kojima je i bez ovoga potrebna subvencija za rad.

- Sada se postavlja pitanje šta mi to radimo. Neprihvatljivo je da se jednostrano, bez konsultacije sa privrednicima povećavaju nameti. To je još jedan udar na privrednike koji jedva krpe kraj s krajem - naglasio je Pazurević.

On je istakao da vlasti BiH na ovaj način pokazuju da brinu samo o sebi, a nije ih briga kako će se snaći privrednici.++

Kovačević

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da Ministarstvo ne podržava ništa što dodatno opterećuje privredu Srpske.

- Mi ćemo nastaviti da se borimo za stvaranje što povoljnijeg privrednog ambijenta u Srpskoj, a povećanje administrativnih taksa nikako ne doprinosi tome - rekao je Kovačević. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana