Veće kamate ugrozile bi i banke i klijente

Dragana Keleč
Veće kamate ugrozile bi i banke i klijente

Banjaluka - Pojedine banke u BiH najavljuju da bi u idućem periodu moglo doći do rasta kamatnih stopa, na šta ekonomski stručnjaci poručuju da za to nema realnog osnova, te da će i same banke biti u velikom gubitku ako se to desi, jer će, između ostalog, izgubiti veliki broj klijenata.

Da bi kamatne stope u BiH mogle da rastu u idućem periodu poručio je direktor Rajfajzen banke Mihael Miler u četvrtak u Sarajevu, kada je tokom susreta sa novinarima precizirao da su kamatne stope posljednjih godina bile veoma niske u poređenju sa rizikom i situacijom u BiH.

Miler je kazao da su kamate do sada bile niske zbog povećane konkurentnosti, “jer imamo mnogo banaka - 29, za tako malu zemlju kao što je BiH”, te da će kreditiranje stanovništva u idućem periodu postati teže.

- Već se osjeća pad kreditne sposobnosti zbog ekonomske situacije - naglasio je Miler.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista “SNjOT” Saša Grabovac rekao je za “Glas Srpske” da nema opravdanja za podizanje kamatnih stopa u trenutnom nivou plasmana, te da banke koje misle da mogu da podignu kamatne stope u stvari kubure sa kvalitetnim projektima, a nivo sredstava koji drže kod Centralne banke veći je od nivoa koji je propisan.

- Samim tim to znači da one nemaju gdje da plasiraju sredstva. S druge strane, podizanje kamatnih stopa može samo da prouzrokuje još manju tražnju za kreditima, što nije dobro ni za banke, a ne samo za klijente - istakao je Grabovac.

Istog mišljenja je i ekonomski analitičar Zoran Pavlović, koji ističe da u idućem periodu nema realnog osnova za rast kamatnih stopa Srpskoj i FBiH.

- Rast kamatnih stopa neminovno bi doveo do pada tražnje, koja nije izražena ni u posljednjih par godina, tako da se može desiti da svaka banka koja poveća cijenu svojih usluga izgubi korisnike - naglasio je Pavlović.

Banke koje bi podigle visinu kamatnih stopa, dodaje on, dovele bi do toga da bankarski sistem bude preopterećen brojem zaposlenih i troškovima poslovanja, a malim plasmanima, što bi praktično dovelo do smanjivanja broja zaposlenih.

- Cijela situacija ne govori u korist takve ocjene da bi moglo doći do rasta kamatnih stopa, jer se one određuju na bazi više elemenata, od situacije na svjetskoj pijaci novca, odnosno euriboru u Londonu, do toga kakva je zaštićenost bankarskog sistema u jednoj zemlji, što je kod nas zaista dobro urađeno sa postojanjem agencija za bankarstvo u entitetima - kazao je Pavlović i dodao da i ako se dese korekcije kamatnih stopa,  one će biti minimalne.

Potrošači

A ako bi zaista došlo do povećanja kamatnih stopa u Srpskoj i FBiH, to bi imalo niz posljedica na većinu stanovnika, koji podižu kredite da bi riješili svoje tekuće finansijske probleme, smatraju u udruženjima potrošača.

- Zbog niskih primanja mnogi stanovnici su prinuđeni da podižu kredite kako bi riješili neke od tekućih problema i isplatili neizmirene obaveze. Višim kamatnim stopama to bi im bilo onemogućeno, jer ne bi bili u stanju da ih plate, što bi opet dovelo do toga da bi banke izgubile veliki broj svojih klijenata - naglasio je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana