Veća konkurentnost domaće privrede

Marina Čigoja
Veća konkurentnost domaće privrede

BANjA LUKA - Povećanje konkurentnosti domaće privrede na našem, a pogotovo na inostranom tržištu, osnovni je cilj Strategije podsticanja izvoza RS za period od 2009. do 2012. godine, čiji se prijedlog treba naći pred poslanicima Narodne skupštine RS na narednom zasjedanju.

Ekonomista Stevo Pucar, jedan od onih koji je učestvovao u pravljenju ove strategije, ističe da je najveći problem trenutno veliki spoljnotrgovinski deficit koji RS ima, a razlog zbog kojeg on postoji je, kaže, taj što mi izvozimo oko 4.000 tona robe u vrijednosti 2.000.000.000 maraka, a uvozimo 2.000 tona, čija vrijednost je pet milijardi.

- Roba koju mi uvezemo košta 1,4 maraka po kilogramu, a ona koju izvezemo 0,37 maraka po kilogramu. Ključna stvar je podsticanje stvaranja nove vrijednosti i povećavanja izvoza na način da se povećava dodatna vrijednost. To je ključno nastojanje strategije - kazao je Pucar.

Strategija podsticanja izvoza fokusira se na šest zadatih ciljeva i to na povećanje broja izvoznika i vrijednosti izvoza, promjenu strukture izvoza, povećanje konkurentnosti, supstituciju uvoza, povezivanje izvoznih preduzeća, uspostavljanje efikasnog institucionalnog okvira za podsticanje i promociju izvoza.

Porast izvoza i supstitucija uvoza RS, razvoj pojedinih sektora, povezivanje izvoznih preduzeća kao rezultat će imati znatno poboljšanje spoljnotrgovinskog bilansa, navodi se u Prijedlogu strategije.

- Cilj je da roba koju izvozimo bude konkurentne na stranim tržištima. Mi u ovom trenutku konkurišemo na stranim tržištima uglavnom sa sirovinama, dakle sa drvetom i prerađenim drvetom, metalnom rudom i malo prerađenom metalnom rudom - naglasio je Pucar.

Prema njegovim riječima, još jedan jako važan cilj je mogućnost supstitucije uvoza.

- Postoji jako puno robe koju mi uvozimo, a imamo značajan potencijal za njenu proizvodnju i to ne samo za naše nego i za strano tržište - rekao je Pucar.

Statistika

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene RS sa inostranstvom u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 1.161.112.000 maraka, od čega se na izvoz odnosi 387.700.000 maraka, a na uvoz 773.412.000. Spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 385.712.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana