Vašington diže ruke od autoindustrije

Glas Srpske
Vašington diže ruke od autoindustrije

VAŠINGTON - Bijela kuća juče je saopštila da ni "Dženeral motors" ni "Krajzler" nisu podnijeli prihvatljive planove da bi od države dobili još novca za spasavanje, javila je Beta.

Predstavnici administracije kažu da su predsjednik SAD Barak Obama i njegovi najviši savjetnici zaključili da nijedan od dva velika američka proizvođača automobila nema valjan plan oporavka i da Vašington neće trošiti nove milijarde dolara da ih održava.

U završnom naporu, administracija je dala svakoj kompaniji kratak rok da još jednom pokušaju da ubijede vladu da su vrijedni spasavanja.

"Krajzler" je dobio 30 dana da završi partnerstvo sa italijanskim "Fijatom". Ako to ne uspije, Vašington će napusti planove spasavanja kompanije i dići ruke od "Krajzlera" kome prijeti potpuna rasprodaja.

"Dženeral motors" dobio je 60 dana za restuktuiranje.

Time je postavljena scena za krizu u Detroitu i pokrenut proces koji bi mogao da se pretvori u posljednja dva mjeseca postojanja dva američka automobilska giganta.

U izjavi TV mreži Si-Bi-Es Obama je rekao da kompanije moraju da učine više da bi dobile dodatnu novčanu pomoć od države.

Dramatično pretresanje kompanije "Dženeral" od vrha do dna počelo je u nedjelju pošto je direktor Rik Vagoner podnio ostavku pod pritiskom iz Vašingtona. Novi šef "Dženerala" od juče je Fric Henderson, a većinu članova upravnog odbora činiće novi direktori.

Zvaničnici i dalje vjeruju da su šanse "Dženeral motorsa" dobre, s obzirom na svjetski ugled i istraživačke potencijale.

U izvještajima o radu na reorganizaciji, koje su poslali vladi
prošlog mjeseca, "Dženeral" je tražio još 16,6 milijardi dolara a "Krajzler" pet milijardi dodatnih dolara.

"Dženeral" duguje nekih 28 milijardi dolara ulagačima, "Krajzler" oko sedam milijardi dolara, uglavnom bankama.

Stabilizacija

Obama je u razgovoru za "Fajnenšl tajms" rekao da "vidi tračke stabilizacije" u nekim dijelovima američke privrede, uključujući domaće tržište nekretnina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana