Vanredna kontrola u Bobar osiguranju

Marina Čigoja Foto: A. Čavić
Vanredna kontrola u Bobar osiguranju

Bijeljina - Poseban tim Agencije za osiguranje RS počeo je juče ujutro vanrednu kontrolu poslovanja "Bobar osiguranja" iz Bijeljine, potvrdila je direktor Agencije Božana Šljivar.

Pojačan nadzor, a nakon toga i vanredna kontrola u "Bobar osiguranju" preduzeti su nakon što je u povezanom pravnom licu ove osiguravajuće kuće, Bobar banci, krajem prošlog mjeseca uvedena prinudna uprava.

- Zbog svih dešavanja u "Bobar grupaciji" pojačali smo nadzor i počeli vanrednu kontrolu u "Bobar osiguranju" - kazala je Šljivareva i dodala da ne zna do kada će kontrola trajati i da o tome tim samostalno odlučuje.

Dalji potezi Agencije zavisiće upravo od nalaza istražnog tima koji kontroliše poslovanje "Bobar osiguranja". Šljivareva je istakla da "Bobar osiguranje", prema izvještajima koje je do sada dostavljalo Agenciji za osiguranje, uredno isplaćuje odštetu.

Prema informacijama portala "Kapital", vanredna kontrola i druge mjere Agencije za osiguranje uslijedile su nakon što je "Bobar osiguranju" blokirano četiri miliona KM depozita i znatni iznosi na računu u Bobar banci. Kap koja je prelila čašu, kako navodi ovaj portal, bila je odluka sarajevske Bor banke da blokira milione maraka "Bobar osiguranja" na osnovu njene garancije za kredit od 9,5 miliona KM drugoj firmi iz "Bobar grupacije" - "Bobar Autosemberiji" koja ne može uredno servisirati kredit. Agencija je za bankarsku mjenicu saznala tek kada ju je Bor banka aktivirala.

U revizorskom izvještaju "Bobar osiguranja" za prošlu godinu, koji je objavljen na sajtu Banjalučke berze, revizori su upozorili da je ovo društvo na kraju 2013. imalo značajnu koncentraciju kreditnog rizika s obzirom na to da se njegovi plasmani odnose na manji broj međusobno povezanih pravnih lica. Skrenuli su pažnju i na činjenicu da ovo društvo nije obezbijedilo pokriće tehničkih rezervi plasmanima na način kako je to propisano Pravilnikom o visini i načinu ulaganja sredstava za pokriće tehničkih rezervi i minimalnog garantnog fonda društva za osiguranje.

Bobar banka

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević rekao je da će u srijedu razgovarati sa glavnim akcionarima banke i tražiti od njih da se u roku od osam dana izjasne o tome da li mogu dokapitalizovati banku ili naći investitora.

- Ukoliko to ne budu mogli, likvidacija banke je neizbježna - kazao je Ševaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana