Valentin Incko - Zbog političke krize manje radnih mjesta

Glas Srpske
Valentin Incko - Zbog političke krize manje radnih mjesta

SARAJEVO - Političku krizu u BiH prati gubitak desetina hiljada radnih mjesta.

Ovo je juče izjavio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, na Međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Sarajevu, koju su organizovali Bečki ekonomski forum i Savjet ministara BiH, javile su agencije.

Incko je izjavio da je ekonomska kriza dostigla tačku kada "politički establišment nema druge opcije nego da se usredsrijedi na ekonomiju".

- Poenta je u sljedećem: treba više investicija, više radnih mjesta, trebamo smanjiti nivo siromaštva i podići životni standard. Sve ostalo je samo skretanje pažnje na druge stvari - rekao je Incko.

On  je istakao da je plan za poboljšanje materijalne situacije u BiH već pripremljen i da su ga vladajuće stranke prihvatile.

- Koraci koje je potrebno preduzeti jasno su naznačeni u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu - kazao je Incko.

Od inicijativa koje BiH mora da pokrene kao dio plana evropske integracije, Incko je naveo donošenje zakona o obligacijama na nivou BiH i modernizaciju sistema bankarske supervizije.
- Ova dva koraka, oko čije implementacije su se glavne stranke složile – predstavljaju ključne elemente u pripremanju BiH za puno učešće u slobodnom kretanju robe, usluga, radne snage i kapitala, što su principi na kojima počiva članstvo u EU - rekao je on.

Incko je naglasio da su, uprkos političkoj krizi, ostvareni značajni pomaci u unapređenju poslovnog okruženja u BiH.

- Činjenica je da BiH ima potencijal da bude jedna od najkonkurentnijih ekonomija u jugoistočnoj Evropi – a to će se dogoditi kada se usredsrijedi na korake koji su već dogovoreni i koji imaju za cilj da vrate ljude na posao - rekao je Incko.

Napredak uz EU

Valentin Incko je naveo da se stvaran i brz napredak može postići u rješavanju socijalnih i ekonomskih izazova i primjeni plana integracije u EU.

-  S obzirom na hroničnu neimaštinu stotina hiljada građana ove zemlje, ovaj napredak se mora učiniti što je prije moguće - istakao je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana