Vađenje ruda vuče industriju

Željka Kokot
Vađenje ruda vuče industriju

Banjaluka - Uzlet koji je industrija Srpske postigla u prvoj polovini godine nastavljen je nešto blažim tempom od 1,5 odsto tokom jula, a ukupan rast proizvodnje u prvih sedam mjeseci iznosio je 4,4 odsto.

Rekordnu stopu rasta od 9,7 odsto industrijalci Srpske ostvarili su tokom maja nakon čega je uslijedila stagnacija i blagi pad stopa rasta u junu i julu kada je proizvodnja rasla 6,3 odnosno 1,5 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku učinak svih sektora u prvih sedam mjeseci je pozitivan, a najbolji rezultati ostvareni su u okviru proizvodnje i vađenja rude i kamena čija je vrijednost povećana za 14,3 odsto. Naime, na rast je najviše uticala izgradnja autoputa Prnjavor - Doboj kao i građevinska sezona koja je u punom jeku.

U oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i kanalizacijom zabilježen je očekivan rast učinka od 8,4 odsto jer se radi o proizvodnji sezonskog karaktera koja ljeti dostiže svoje maksimume.

Prerađivačka industrija bilježi nešto nižu stopu rasta od 2,1 odsto, a oporavak ovog sektora znatno će usporiti velika suša čije će posljedice najviše osjetiti proizvođači prehrambenih proizvoda. Ekonomista Goran Radivojac kaže da prerađivačka industrija ne posjeduje ozbiljnije kapacitete koji bi obezbijedili ulazak u veće investicione projekte koji bi "pogurali" njen oporavak.

- Nema sumnje da će suša uticati na proizvodnju hrane, ali ono što predstavlja mnogo veći problem je nedostatak investicija u ovom sektoru - smatra Radivojac.

On dodaje da su domaći proizvođači izloženi jakoj inostranoj konkurenciji te da im je potrebna organizovana pomoć nadležnih institucija.

- Srpska nažalost neće imati pravu prehrambenu industriju sve dok se ne organizuje planska proizvodnja koja podrazumijeva protivgradnu i mjere zaštite od suše, navodnjavanje te plansku prodaju - kaže Radivojac.

On smatra da je problem plasmana poljoprivrednih proizvoda rak-rana prehrambene industrije u RS.

- U godinama koje nisu sušne poljoprivrednici bacaju proizvode ili ih prodaju za badava, a zaštita proizvođača kroz adekvatan plasman, distribuciju i promociju proizvoda nameće se kao prioritet na kome vlasti ništa ne rade - kaže Radivojac.

Cijene

Cijene industrijskih proizvoda u prvih sedam mjeseci niže su za 0,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U sektoru proizvodnje rude i kamena cijene proizvoda porasle su za 3,3 odsto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2014. godine dok u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom nije bilo promjena. U isto vrijeme zabilježen je pad cijena prerađivačkih proizvoda od 0,6 odsto u odnosu na prvih sedam mjeseci lani.

 

Stope rasta industrijske proizvodnje u ovoj godini

-1% - januar

3,5% - februar

5,1% - mart

0,9% - april

9,7% - maj

6,3% - jun

1,5% - jul

 

Stope rasta po sektorima u prvih sedam mjeseci

Industrija vađenja rude i kamena           14,3 odsto

Proizvodnja i snabdijevanje el. energijom, gasom, parom i kanalizacijom        8,4 odsto

Prerađivačka industrija                         2,1 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana