Uzmite besplatnih 50€ za trgovanje cenom nafte na svjetskoj berzi

Agencije
Uzmite besplatnih 50€ za trgovanje cenom nafte na svjetskoj berzi

Uključite se u trgovanje cijenom nafte i počnite da zarađujete na svjetskoj berzi od svoje kuće u 3 jednostavna koraka:

1. registrujte besplatni nalog za trgovanje na linku ovdej

2. verifikujte nalog za trgovanje i

3. automatski dobijate besplatnih 50 evra na svom nalogu sa kojima odmah možete da počnete da trgujete i zarađujete i na rastu ali i na padu cijene nafte

Od juna 2014. godine kada je dostigla rekordno visoku cenu od 147 dolara po barelu cijena sirove nafte je do danas pala za više od 60%.

Proizvodnja iz uljanih škriljaca koju su počeli da primjenjuju proizvođači u SAD-u omogućila je da uz korišćenje novih tehnologija ukupna proizvodnja poraste za 4.2 miliona barela u danu što je dodatno opteretilo i onako presnabdeveno tržište.

Postoje i drugi faktori koji takođe vrše negativan pritisak na cijenu nafte kao što su strateški potezi OPEC-a, vraćanje na tržište Irana nakon ukidanja međunarodnih sankcija, smanjenje globalne tražnje (naročito u zemljama u razvoju) ali i smanjenje komercijalne upotrebe benzina u SAD-u i prelazak na obnovljive izvore energije.

Prošle godine na novembarskom sastanku dominantna članica OPEC-a, Saudijska Arabija, odlučila se za agresivnu strategiju intenziviranja proizvodnje, koja je za posljedicu imala pad cijene nafte, sa ciljem da sa tržišta izbaci proizvođače čiji troškovi proizvodnje nisu dovoljno niski. Već godinu dana cijena se kreće ispod 60 dolara po barelu, s tim da se trenutno kreće i ispod 40 dolara.

Ovako niski nivoi cene, koji traju već neko vrijeme, počeli su ozbiljno da ugrožavaju i budžete zemalja članica OPEC-a pa i same Saudijske Arabije.  Očekivalo se da će na sastanku koji je održan 4. decembra OPEC doneti odluku o smanjenju proizvodnje, međutim to se nije dogodilo. I ne samo da proizvodnja nije smanjena već članice kartela nisu uspijele da se dogovore o gornjem limitu proizvodnje koji je do sada iznosio 30 miliona barela u danu.

Trenutna dnevna proizvodnja nadmašuje tražnju za 2 miliona barela. Ako se uzme u obzir da će se slijedeće godine na tržište vratiti i Iran sa svojom naftom onda je sasvim logično očekivati da će se globalna presnabdevenost tržišta nastaviti i tokom 2016 godine.

Ipak, eskalacija geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku i rat u Siriji mogu imati uticaj na rast cijene nafte.

’Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, cijena sirove nafte bi mogla da se vrati na nivoe iznad 80 dolara po barelu do 2020. godine’, kaže informisan izvor iz Fortrade-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana