Uzaludno izmještanje proizvodnje

Glas Srpske
Uzaludno izmještanje proizvodnje

BEČ - Nastojanja političara da ograniče slobodu kompanija prilikom premještanja proizvodnje u cjenovno isplativije evropske regione osuđena su na neuspjeh, rekao je član Savjeta guvernera Evropske centralne banke (ECB) Evald Novotni.

On je u razgovoru za britanski dnevnik "Fajnenšel tajms", povodom nedavnog nastojanja francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija da prinudi "Reno" da nastavi proizvodnju modela "klio" u Francuskoj, naglasio da će se slična praksa, dugoročno gledano, pokazati kao uzaludna, prenijele su agencije.

Novotni je pojasnio da zemlje srednje i istočne Evrope imaju ogromnu konkurentsku prednost s obzirom na manje troškove rada, što znači da će u nekim oblastima, gdje troškovi za plate predstavljaju važan faktor, povećavati svoj tržišni udio.
Upozorio je da ćemo uskoro biti svjedoci sličnih intervencija, čiji je cilj da se zabrani prebacivanje proizvodnje na istok, kao što je to pokušala Francuska u slučaju "Renoa". Dodaje da ove intervencije neće biti dugog vijeka, jer će na kraju prevagnuti ekonomski argumenti.

Oživljavanje zapadnoevropskih tržišta pomaže privredama srednje i istočne Evrope da brže nego što se očekivalo izađu iz krize, piše "Tajms", ističući da neke zemlje sada mogu značajno da profitiraju zbog svojih konkurentskih prednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana