Uvozili tepihe na lažne fakture

Marina Čigoja
Uvozili tepihe na lažne fakture

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH otkrila je u carinskoj ispostavi Visoko pokušaj carinske prevare prilikom uvoza većeg broj tepiha iz Turske, a ukupna vrijednost pokušaja utaje uvoznih dažbina iznosi 50.000 KM.

Iz UIO danas je saopšteno da je preduzeće iz Zenice u toku septembra prošle godine u četiri navrata uvezlo tepihe ukupne površene 34.584 metara kvadratnih.

Prilikom uvoza u postupku uvoznog carinjenja ovo preduzeće prijavilo je ukupnu vrijednost robe u iznosu od 104.460 evra, na osnovu čega su obračunate i plaćene zakonski predviđene uvozne dažbine. S obzirom na to da su u UIO posumnjali u vjerodostojnost fakture koja je pratila uvoz robe, ovu fakturu poslali su na naknadnu provjeru u Tursku.

- Nakon što su nam dostavili originalnu fakturu koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje iz Turske u iznosu od 237.474 evra, utvrđeno je da je uvoznik, u cilju izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina, fakturnu vrijednost robe umanjio za čak 133.014 evra. Razlika između obračunatih uvoznih dažbina i onih koje su stvarno morale biti obračunate iznosi 50.000 KM - navodi se u saopštenju UIO.

Dodaje se da je UIO već pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, te da će protiv pravnog i odgovornog lica pred nadležnim sudom u Zenici biti pokrenut prekršajni postupak.

- Sektor za sprovođenje i poštivanje poreskih i carinskih zakonskih propisa u UIO ispitaće postojanje i krivične odgovornosti, a ukoliko odgovornost bude utvrđena, izvještaj će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH - naglašava se u saopštenju.

Provjera

U UIO su istakli da su, zbog postojanja osnova sumnje da veliki broj uvoznika pribavlja i prilaže lažne, odnosno umanjene fakturne vrijednosti robe prilikom sprovođenja postupka uvoznog carinjenja, pokrenuli proces naknadne provjere vjerodostojnosti faktura u mnogim slučajevima.

- Za sve predmete gdje se provjerama utvrdi da su za uvozno carinjenje robe prilagane lažne fakture biće pokrenut postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, kao i prekršajni postupak pred nadležnim sudom, a o visini utvrđenih utajenih uvoznih dažbina zavisiće i eventualno pokretanje postupka za utvrđivanje krivične odgovornosti - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana