Uvoz uništava domaće proizvođače

Marina Čigoja
Uvoz uništava domaće proizvođače

BANjALUKA - Privreda Republike Srpske i BiH nalazi se u neravnopravnom položaju u odnosu na okruženje, jer susjedne zemlje od domaćih proizvođača prilikom izvoza zahtijevaju razne evropske sertifikate i standarde, koje one pri uvozu u BiH ne ispunjavaju.

Rečeno je to juče na sastanku ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenke Golić sa rukovodstvom "Tvornice opekarskih proizvoda" Banjaluka.

Direktor "Tvornice opekarskih proizvoda" Momčilo Savičić kaže da se domaći proizvođači na tržištima Hrvatske i Srbije suočavaju sa brojnim standardima, a kada oni uvoze u RS i BiH svi ti standardi se gube.

- Izloženi smo nelojalnoj konkurenciji jer nemamo uređeno tržište, posebno sa stanovišta kvaliteta i damping cijena. To uništava domaću proizvodnju i zbog toga smo apsolutno neravnopravni sa drugim privredama u okruženju - rekao je Savičić i naglasio da se na tržištu može opstati samo podizanjem kvaliteta proizvoda.

Golićeva je istakla da je rukovodstvo Tvornice na sastanku ukazalo na probleme koje imaju u poslovanju.

- Ti problemi se prvenstveno odnose na standardizaciju proizvoda, s obzirom da u RS ne postoje odredbe i institucije koje regulišu to pitanje, zbog čega proizvođači imaju velikih problema pri izvozu svojih proizvoda. Obavezali smo se da se vrlo brzo zakonski riješi pitanje standarda i olakša poslovanje i izvoz gotovih proizvoda preduzećima u ovoj oblasti - kazala je Golićeva.

Ona je istakla da je posebno zadovoljna činjenicom da ovo preduzeće redovno isplaćuje sve obaveze prema zaposlenim radnicima i da je prosječna neto plata oko 780 KM. Podsjetila je da je ova fabrika, koja se bavi eksploatacijom i proizvodnjom opekarskih proizvoda, osnovana 1974. godine, dok je 2004. privatizovana i trenutno zapošljava 80 radnika.

Predstavnici resornog ministarstva posjetili su juče i Fabriku betonskih proizvoda "Binis" u Zalužanima kod Banjaluke. Direktor ove fabrike Borko Radinković kaže da oni najviše problema imaju zbog nedostatka posla i prekomjernog uvoza robe iz inostranstva.

- S druge strane, mi praktično ne možemo izvoziti jer je toliko barijera u zemljama u okruženju da je to nemoguće - kazao je Radinković.

Inspekcija

Golićeva je istakla da su privrednici ukazali i na obaveze Inspektorata koji bi trebalo da kontroliše robu i sertifikate koji se uvoze u RS.

- Istakli su i da je našim zakonskim propisima koncesiona naknada za eksploataciju gline veća nego što proizvođači mogu da podnesu, te smo dogovorili da oni, preko Privredne komore RS, pokrenu inicijativu za izmjenu ovih zakonskih rješenja - kazala je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana