Uvoz u BiH dva puta veći od izvoza

N.N.
Uvoz u BiH dva puta veći od izvoza

SARAJEVO - U prvih šest mjeseci ove godine, BiH imala je deficit u robnoj razmjeni s inostranstvom od 4,6 milijardi KM ili 2,35 milijardi evra.

To je rast od čak 46 odsto u odnosu na isti period lani, kada je spoljnotrgovinski deficit bio 3,5 milijardi KM.

U prvom polugodištu 2008. godine BiH je izvezla robu vrijednu 1,71 milijardu evra, što je 17 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, u istom je vremenu zabilježen znatno veći uvoz, od čak 4,08 milijardi evra ili 23,8 odsto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

- Rast spoljnotrgovinskog deficita posljedica je nedostatka roba za izvoz, jer industrija BiH još nije revitalizovana poslije ratnih razaranja - rekao je za Poslovni dnevnik potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hayiahmetović.

Značajnu stavku u uvozu predstavljaju mašine i oprema, što je smatra Hayiahmetović, ohrabrujuće, jer se radi o uvozu namijenjenom razvoju domaće proizvodnje.

Hayiahmetović je naglasio da je rast spoljnotrgovinskog deficita prouzrokovan rastom energenata na svjetskom tržištu, prije svega nafte, naftnih derivata i plina, koje BiH u potpunosti uvozi. Na to BiH sada ne može uticati, ali može na drugi faktor - veliki uvoz prehrambenih proizvoda.

- Vlasti BiH moraju, da bi se smanjio deficit stimulisati agrarnu politiku kroz novčane poticaje i povoljne kredite, kao što to čine susjedne zemlje - kaže Hayiahmetović.

Najveći uvoz prehrambenih proizvoda u BiH je iz Hrvatske i Srbije.

Dok BiH obiluje mineralnim vodama, istovremeno je u prvom polugodištu uvezla voda u vrijednosti 130 miliona KM.

Izvoz

Najviše robe izvezeno je u Hrvatsku u vrijednosti 568,5 miliona KM. Od regionalnih grupacija BiH je najviše robe izvezla u EU, i to u vrijednosti 1,9 milijardi KM, što je 57 odsto ukupno ostvarenog izvoza, dok je uvoz iz EU iznosio 3,746 milijardi KM. Od zemalja EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH je Njemačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana