Uvoz skoro duplo veći od izvoza

Marina Čigoja
Uvoz skoro duplo veći od izvoza

Banjaluka - Iz Republike Srpske u prvih pet mjeseci ove godine izvezena je roba vrijedna blizu 966 miliona maraka, dok je uvoz iznosio 1,76 milijardi KM, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Ostvareni izvoz u ovom periodu manji je za 3,5 odsto, dok je uvoz veći za 6,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 2,728 milijardi maraka.

- Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 796,747 miliona maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 54,8 odsto - pokazuju podaci Zavoda.

Republika Srpska najviše je izvozila u Srbiju i to u vrijednosti od 155 miliona KM, te u Italiju, gdje je izvezena roba vrijedna 153 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 428 miliona KM ostvarena je u razmjeni sa Rusijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti 297 miliona KM.

Negativni trendovi nastavljaju se i dalje u oblasti industrijske proizvodnje u Srpskoj, pa je tako proizvodnja u prvih pet mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manja za 3,9 odsto.

Industrijska proizvodnja ostvarena u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle manja je za 4,6 odsto. U odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini manja je za 5,6 odsto, dok je u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine veća za 2,8 odsto.

- Posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda zabilježen je pad proizvodnje energije za 0,8 odsto, trajnih proizvoda za 1,8 odsto, netrajnih proizvoda za osam odsto i intermedijarnih proizvoda za 8,2 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za 3,1 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Robna razmjena BiH

Prema podacima Agencije za statistiku, BiH je u maju ostvarila ukupan robni promet sa inostranstvom u vrijednosti od oko dvije milijarde KM, od čega se na izvoz odnosi 706 miliona KM ili 35 odsto, a na uvoz milijardu i 315 miliona KM ili 65 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana