Uvoz repromaterijala za tekstilnu industriju kroji cijenu gotovih proizvoda: Jesenju kolekciju “krasiće” i poskupljenje

Jelena Stanić
Uvoz repromaterijala za tekstilnu industriju kroji cijenu gotovih proizvoda: Jesenju kolekciju “krasiće” i poskupljenje

BANjALUKA - Jesenja kolekcija odjeće skoro je spremna za trgovačke rafove u Srpskoj, ali će kupci ove godine zbog skoka nabavnih cijena repromaterijala za željeni komad tekstila morati izdvojiti koju marku više.

Početak ove godine nije bio obećavajući za tekstilce, ali kažu da se situacija koliko toliko stabilizovala te se nadaju najboljem.

Direktor srbačke firme “Ninka” Goran Gavranović kazao je da je stanje bolje nego lani, ali da je neizvjesno koliko će to trajati.

- Za razliku od prošle godine situacija se malo stabilizovala, ali je cijena repromaterijala iz uvoza skočila, zbog čega su poskupjeli i proizvodi - kazao je za “Glas Srpske” Gavranović.

Dodao je da je prodaja njihove robe skočila posljednjih mjesec dana.

- Pretpostavljamo da je dolazak naših ljudi iz inostranstva potpomogao prodaju, ali prava situacija će se vidjeti tek na jesen. Svaki dan se situacija mijenja - istakao je Gavranović dodajući da se mijenja i cijena gotovih proizvoda zbog poskupljenja repromaterijala.

Sa problemima koji su pratili proljećnu i ljetnu kolekciju izborila se kompanija “Sana Linea” iz Kostajnice. Menadžer ove firme Bosiljka Dejanović rekla je da su zadovoljni plasmanom robe iz protekle kolekcije te da se nova privodi kraju.

- Naše proizvode smo prodavali u Srbiji i BiH. Sada su sniženja, krećemo sa kolekcijom jesen/zima, za koju je materijal nabavljen iz Italije i Bugarske - rekla je Dejanovićeva.

Istakla je da su primijetili da su se građani u toku restrikcija zbog pandemije virusa korona okrenuli domaćim proizvođačima.

- Iako je osjetno da su kupci prepoznali kvalitet domaćih proizvoda, još nije dovoljno. Posljedice od lani se još osjete, ali moramo da nastavimo dalje - kazala je Dejanovićeva.

Ona je dodala da se javljaju novi problemi, jer je kupovna moć građana opala, ali da su srećni, jer su uprkos svemu uspjeli da zadrže radnike.

I u Modriči je stanje bolje, kazao je direktor finansija i administracije preduzeća “Herteks” Milan Vuković.

- Zadovoljni smo jer se godina bliži kraju, a zadovoljni smo i finansijama uprkos svim problemima od lani i s početka godine - rekao je Vuković. Ni u ovoj firmi, kako je on kazao, nisu imali problema sa nabavkom materijala za jesenju kolekciju, jer ga nabavljaju kod domaćih dobavljača, dok je situacija drugačija kod onih koji materijal nabavljaju iz inostranstva.

- Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca robu plasirati na tržište - istakao je on dodajući da se cijene za sad neće znatno mijenjati. Kako je kazao, kompanija se širi na domaćem tržištu, što im je pokazatelj da su njihovi proizvodi našli put do kupaca. Istakao je da nastoje da održe kontinuitet rada i kvaliteta.

Radnici

Goran Gavranović kazao je da je još jedan problem s kojim se susreću u tekstilnoj industriji i cijena rada.

- U ovoj oblasti su radnici najmanje plaćani, a situaciju otežava i nedostatak kvalitetnog kadra - rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana