Uvoz raste, izvoz i proizvodnja padaju

Marina Čigoja
Uvoz raste, izvoz i proizvodnja padaju

Banjaluka - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za 11 mjeseci ove godine manja je za 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom periodu došlo je i do smanjenja izvoza za 4,8 odsto, dok je uvoz povećan za 2,5 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prerađivačkoj industriji je za 11 mjeseci ove godine proizvodnja smanjena za 4,5 odsto, u oblasti vađenja ruda i kamena za 3,2 odsto, dok je proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom smanjena za 5,1 odsto.

U izvještaju Zavoda navodi se da je industrijska proizvodnja ostvarena u novembru ove godine u odnosu na prethodni mjesec manja za 1,4 odsto.

- U novembru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine proizvodnja je manja za 5,5 odsto, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini veća za 2,4 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Loši pokazatelji nastavljeni su i u spoljnotrgovinskoj razmjeni RS, pa je tako za 11 mjeseci sa inostranstvom ostvarila robnu razmjenu u vrijednosti 6,46 milijardi KM.

- Od toga se na izvoz odnosilo 2,24 milijardi KM, a na uvoz 4,22 KM. Spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 1,97 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 53,1 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Srpska je u ovom periodu najviše robe izvozila u Italiju i to u vrijednosti od 390 miliona KM, te u Srbiju, gdje je izvezla robu vrijednu 348 miliona KM.

Najviše robe uvezeno je iz Rusije i to u vrijednosti 1,16 milijardi KM, dok je iz Srbije ostvarena vrijednost uvoza od 712 miliona KM. U strukturi uvoza, ali i izvoza najznačajnije mjesto zauzimaju mineralna goriva i maziva.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović je rekao da je osnovni razlog deficita koji RS ima u spoljnotrgovinskoj razmjeni liberalizacija tržišta, za koju domaći proizvođači nisu bili spremni.

- Riječ je o otvaranju tržišta BiH, prije svega o ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju, koji je za svaku godinu predviđao ukidanje carina za pojedine grupe proizvoda. Taj ugovor već ističe, a mi smo sada potpuno otvoreni i dolaze nam konkurentniji i jeftiniji proizvodi sa evropskog tržišta. Tu je i CEFTA ugovor koji je često zloupotrebljavan - naglasio je Stanojević.

On je istakao da domaća privreda nije konkurentna velikim stranim kompanijama i da je zbog toga došlo i do pada proizvodnje, kao i do povećanja uvoza i smanjenja izvoza.

- Mi nismo iskoristili period koji smo imali da povećamo konkurentnost domaćeg tržišta i zato imamo ovakve pokazatelje - naglasio je Stojanović.

Teška i 2013.

Aleksandar Stojanović je istakao da će i iduća godina biti sigurno teška.

- Finansijski će sigurno biti teška godina i može se očekivati još jedno smanjenje plata budžetskih korisnika. S druge strane, očekujem minimalan rast BDP-a od jedan odsto, kao i više doznaka iz inostranstva - naglasio je Stojanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana