Uvoz mesa u BiH vrtoglavo raste

Tanjug
Uvoz mesa u BiH vrtoglavo raste

Banjaluka - Uvoz mesa i mesnih prerađevina u Bosnu i Hercegovinu povećan je oko 18 odsto za 11 meseci ove godine, u poređenju sa istim periodom 2012.

Da je riječ o vrtoglavom rastu, svjedoči i informacija da su u BiH od januara do novembra uvezeni proizvodi životinjskog porijekla vredni 239,4 miliona KM, što je za 36 miliona više nego u istom razdoblju 2012, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Međutim, porast uvoza mesa izaziva ogorčenje kod farmera u BiH jer, kako ističu, na vlastitom terenu gube tržišnu utakmicu.

Uvoz mesa u kombinaciji s lošim uslovima za poljoprivrednu proizvodnju u BiH, kako tvrde farmeri, "steže im omču" oko vrata, dodajući da stočari proizvode meso odličnog kvaliteta, ali da iza njih sada država ne stoji.

Portparol Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Dušanka Makivić, kaže da prilikom uvoza mesa sve neispravne pošiljke bivaju vraćene pošiljaocu, ili pak uništene.

Od početka godine do kraja avgusta, analizom uzoraka prerađevina od mesa kod 18 pošiljki utvrđeno je da proizvodi nisu ispunjavali propisane uslove kvaliteta, a najčešći razlozi su nepotpuna deklaracija i povećan sadržaj aditiva, naglašava Makivić.

I dok su u BiH za 11 mjeseci uvezeni meso i mesne prerađevine u vrijednosti od oko 239,4 miliona maraka, izvoz je bio znatno slabiji i iznosio je samo 53,6 miliona KM.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmeni, stanje kod žive stoke je još lošije.

Zvanični podaci pokazuju da su u BiH od januara do novembra uvezene žive životinje u vrijednosti od 71,7 miliona maraka, a u istom periodu iz ove zemlje izvoz stoke iznosio je šest miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana