Uvoz mesa, tekstila i goriva bez carina

Marijana Miljić
Uvoz mesa, tekstila i goriva bez carina

BANjALUKA - Dizel gorivo, bezolovni benzin 95, spavaćice, pidžame, džeperi, kupaći kostimi i drugi tekstilni proizvodi, kao i ovčije i kozije meso, te određene vrste povrća iz Evropske unije od 1. januara 2011. godine u BiH mogu da se uvoze bez carina.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da se carine ukidaju i na uvoz određenih predmeta građevinske i metalne industrije, te na sportske rekvizite porijeklom iz EU.

- Carina će od 1. januara biti ukinuta na uvoz ovčijeg i kozijeg mesa, bijelog luka, špinata, celera i tikve, te za namaze i sireve. Bez carine će se uvoziti i gume za bicikle, automobile, autobuse i kamione - rekli su u Upravi.

Navode da su primjenom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU, od početka 2009. godine carine za oko 90 odsto proizvoda koji se uvoze iz EU potpuno ukinute.

Od početka 2011. godine carinske stope će biti smanjene na četiri odsto za bezolovni motorni benzin sa oktanskim brojem manjim od 95, kao i za motorna ulja.

- Carina na određene tekstilne proizvode biće smanjena na tri odsto od 1. januara. Na draguljarske predmete i predmete zlatarstva, kao i na polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU, carine će biti smanjene na šest odsto - rekli su u Upravi za indirektno oporezivanje.

Carinske stope biće manje i za određene vrste mliječnih proizvoda, teleće i juneće meso, pojedine vrste povrća i voća, te za pojedine džemove, marmelade i sokove, te prženu kafu.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić rekao je da su i početkom 2010. godine ukinute carine na veliki broj proizvoda iz Evropske unije ali da to nije uslovilo pojeftinjenje tih proizvoda na tržištu Republike Srpske. On ističe da se ukidanjem carina stvara šira i otvorenija konkurencija na tržištu, ali i smanjuju prihodi u budžetu.

Cijene

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da bi smanjenje carine na uvoz telećeg i junećeg mesa iz Evropske unije moglo da dovede do obimnijeg uvoza ovih proizvoda u Srpsku.

- I prethodnih godina ovi proizvodi su se uvozili u velikoj mjeri iz EU i nije došlo do smanjenja njihove prodajne cijene, tako da ne vjerujem da će se to desiti u 2011. godini - rekao je Usorac i dodao da će zbog svega ovoga najveću štetu pretrpjeti domaći poljoprivrednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana