Uvoz hrane u RS četiri puta veći od izvoza

Marijna Čigoja
Uvoz hrane u RS četiri puta veći od izvoza

BANjALUKA - Iako ima veliki potencijal za proizvodnju hrane, Republika Srpska uvozi četiri puta više hrane i pića nego što izvozi.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS Slavko Stevanović rekao je "Glasu Srpske" da razlika između uvoza i izvoza na godišnjem nivou iznosi 500 miliona maraka.

- Pokrivenost uvoza izvozom za cijelu privredu je znatno veća i to dovoljno govori o položaju proizvođača hrane u RS. Ono što predstavlja smetnju već godinama je jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto, što nam smanjuje konkurentnost u odnosu na druge zemlje, gdje je PDV na hranu najčešće pet ili osam procenata. Godišnje oko 150 miliona maraka izdvojimo iz poljoprivrede kroz PDV u odnosu na stopu koja je bila ranije. Na taj način smanjena nam je konkurentnost - kazao je Stevanović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac kaže da i pored toga što su cijene hrane u svijetu konstantno u porastu Republika Srpska ne koristi u dovoljnoj mjeri potencijal koji u ovoj oblasti ima.

- Najbolji dokaz za to je činjenica da je u Srpskoj neiskorišćeno više od 50 odsto oranica. Potencijal koji RS ima za proizvodnju hrane svakako je nedovoljno iskorišćen. Mi koristimo oko 100.000 hektara obradivih površina, a imamo oko 260.000 hektara. To je jedan od najvećih problema, ne samo kod nas već i u svijetu - kazao je Usorac.

Kada je u pitanju prekomjeran uvoz poljoprivrednih proizvoda u RS, Usorac kaže da uvoz sam po sebi nije problem već problem predstavlja nekontrolisan uvoz roba koje se ne mogu plasirati na drugim tržištima.

- Uvoze se sumnjivi proizvodi sa sniženim cijenama i prave nam nelojalnu konkurenciju. Za tu robu je plaćeno daleko manje dažbina nego što bi trebalo i mi na to ukazujemo godinama - naglasio je Usorac.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović rekao je ranije da ove godine u RS neće biti smanjivanja podsticaja za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

- U podsticaje su prvi put uvršćena izdvajanja za proizvodnju šećerne repe i paštrnjaka - kazao je Milovanović.

Regulativa

Slavko Stevanović kaže da na nivou BiH veliki problem predstavlja zakonska regulativa koja bi trebalo da obezbijedi takvu poziciju našim proizvođačima da mogu da izvoze svoje proizvode.

- Mi, međutim, zasad možemo da izvozimo samo živu ribu, tako da tu uveliko kasnimo za drugima - naglasio je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana