Uvoz goriva, mesa i tekstila bez carina

Marijana Miljić
Uvoz goriva, mesa i tekstila bez carina

BANjALUKA - Dizel gorivo, bezolovni benzin 95, te određeni tekstilni proizvodi, meso i voće iz Evropske unije od 1. januara 2011. godine u BiH uvoziće se bez carina.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH rekli su "Glasu Srpske" da će se bez carine od iduće godine uvoziti i određeni predmeti građevinske i metalne industrije, te sportski rekviziti.

- Carina će biti ukinuta i za uvoz ovčijeg i kozijeg mesa, bijelog luka, špinata, celera i tikve, te za namaze i sireve. Bez carine će se uvoziti i gume za bicikle, automobile, autobuse i kamione - rekao je portparol Uprave Ratko Kovačević.

On je istakao da su primjenom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU od početka 2009. godine carine za oko 90 odsto proizvoda koji se uvoze iz EU potpuno ukinute.

Kovačević kaže da će od početka iduće godine carinske stope biti smanjene na četiri odsto za bezolovni motorni benzin sa oktanskim brojem manjim od 95, kao i za motorna ulja.

- Carina na određene tekstilne proizvode biće smanjena na tri odsto od Nove godine. Na draguljarske predmete i predmete zlatarstva, kao i na polovna putnička motorna vozila porijeklom iz Evropske unije carine će biti smanjene na šest odsto - rekao je Kovačević.

Carinske stope biće manje i za određene mliječne proizvode, teleće i juneće meso, pojedine vrste povrća i voća, te za neke džemove, marmelade i sokove, te prženu kafu.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić rekao je da će pozitivan efekat ukidanja carina na proizvode iz EU biti njihovo pojeftinjenje.

- Ukidanje carina omogućiće i brže kretanje robe, što je takođe veoma važno - kazao je Vidić.

Naglasio je da će negativne efekte ukidanja carina osjetiti domaći proizvođači, odnosno oni će morati da posvete veću pažnju konkurentnosti svojih proizvoda.

-        Ipak to će im biti i šansa da se približe standardima proizvoda iz EU - rekao je Vidić.

Prihodi

Mihajlo Vidić kaže da će ukidanje carina na pojedine proizvode smanjiti prihode od carina u Upravi za indirektno oporezivanje, zbog čega će država morati da traži nadoknadu tih prihoda iz drugih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana