Uvoz cvijeća sedam puta veći od izvoza

Tanja Šikanjić
Uvoz cvijeća sedam puta veći od izvoza

BANjALUKA - Proizvodnja i izvoz cvijeća iz BiH i dalje su neuporedivo manji u odnosu na uvezene količine, a za pet mjeseci ove godine uvezeno je sedam puta više cvijeća nego što je izvezeno.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za pet mjeseci 2011. godine u BiH je uvezeno 5.933 tone cvijeća, u vrijednosti oko 8,7 miliona maraka.

U istom periodu, BiH je izvezla 296 tona cvijeća, ukupne vrijednosti oko 1,2 miliona maraka.

- Cvijeće se u BiH najvećim dijelom uvozilo iz Holandije i Italije, a manjim dijelom iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i Njemačke - naveli su u UIO BiH.

U preduzeću "Paloma grand" iz Banjaluke, koje se bavi uzgojem i prodajom cvijeća na lokalnom tržištu, te izvozom cvijeća u zemlje regiona, istakli su da se na domaćim prostorima veoma malo uzgaja cvijeće.

- Za unapređenje proizvodnje cvijeća nedostaje novac i to je najveći problem, tako da je veoma teško obezbijediti značajniju proizvodnju ovog ukrasnog bilja - navode u "Paloma grandu".

U ovom preduzeću dodaju da su prošle godine ostvarili za nekoliko procenata veći izvoz cvijeća u odnosu na 2009. godinu, kada je potražnja za tom vrstom biljaka zbog uticaja krize, znatno opala. Ističu da ovaj izvoz nije dovoljan, jer se izvozi u zemlje regiona, ali ne i na druga inostrana tržišta.

U Vrtlariji "Šarić" iz Livna, najvećem izvozniku cvijeća iz BiH, ističu da su prošle godine povećali izvoz za oko pet procenata u odnosu na 2009. godinu, kada se svjetska kriza najviše odrazila i na njihovo poslovanje.

- U odnosu na prihode koje ostvaruju privrednici koji se bave ovom djelatnošću u drugim zemljama, u BiH su ti prihodi zaista simbolični, jer se niko u tolikom obimu ne bavi proizvodnjom cvijeća, koju otežava i izrazito velik uvoz iz inostranstva - kaže vlasnik Vrtlarije "Šarić" Ante Šarić.

U prošloj godini iz BiH je izvezeno 257 tona cvijeća, u vrijednosti od 186.000 KM, dok je za isti period u BiH uvezeno čak 1.788 tona cvijeća, u vrijednosti od devet miliona KM.

UVOZ

Vrste količina vrijednost

Rezano cvijeće 818 tona 5,4 miliona KM

Živo cvijeće 922 tone 3,5 miliona KM

Suvo cvijeće 48 tona 15.000 KM

IZVOZ

Vrste količina vrijednost

Rezano cvijeće 18 tona 54.000 KM

Živo cvijeće 239 tona 132.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana