Uvoz cvijeća pet puta veći od izvoza

Dragana Keleč
Uvoz cvijeća pet puta veći od izvoza

Banjaluka - Proizvodnja i izvoz cvijeća iz BiH svake godine daleko su manji od uvoza, a samo u toku ove godine vrijednost uvezenog cvijeća bila je čak pet puta veća od izvezenog.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za sedam mjeseci ove godine uvezeno je 7.733 tone cvijeća, živog drveća i drugih biljaka, čija je vrijednost iznosila 9,4 miliona maraka.

U istom periodu BiH je izvezla 409 tona cvijeća, čija je vrijednost bila 1,8 miliona KM.

- Cvijeće se najviše uvozilo iz Holandije, Italije i Hrvatske, dok se najviše izvozilo u Crnu Goru i Hrvatsku - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

U Vrtlariji "Šarić" iz Livna, koja je najveći izvoznik cvijeća iz BiH, ističu da je ove godine bila jako slaba proizvodnja cvijeća u odnosu na prethodne.

- Ove godine smo smanjili proizvodnju za čak 30 odsto, tako da ćemo dosta manje i da izvozimo na druga tržišta. Na to su najviše uticale loše vremenske prilike, koje su nam uništile mnoge sorte - istakao je vlasnik Vrtlarije "Šarić" Ante Šarić.

On je naglasio da će se na proizvodnju i izvoz cvijeća iz BiH negativno odraziti i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

- Većina cvjećara sa naših prostora izvozi cvijeće u Hrvatsku, a kada ova zemlja pristupi EU, dažbine će biti znatno veće, tako da će mnogi biti primorani da odustanu od izvoza, te da svoju proizvodnju usmjere isključivo ka domaćem tržištu - dodao je Šarić.

U cvjećari "Paloma grand" u Banjaluci, koja se bavi isključivo uvozom cvijeća, kažu da nije lako opstati u ovom poslu.

- Naše radnje su uglavnom snabdjevene cvijećem iz Holandije, tako da mi nemamo problema kada je u pitanju proizvodnja cvijeća, sa kojima se susreću domaći proizvođači, koji su zbog visokih cijena repromaterijala osuđeni na teško poslovanje - istakli su u ovoj cvjećari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana