Uvođenje mjera traži intervenciju EU

Glas Srpske
Uvođenje mjera traži intervenciju EU

SARAJEVO - Uvođenjem recipročnih mjera Kosova prema BiH zbog nepriznavanja kosovskih carinskih pečata bio bi prekršen Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), tako da bi BiH mogla taj postupak prijaviti Sekretarijatu CEFTA, a opravdano bi bilo očekivati i intervenciju EU, izjavio je projekt menadžer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran, prenijele su agencije.

- Ako Kosovo uskrati BiH bescarinski izvoz, došlo bi do poskupljenja proizvoda iz BiH na kosovskom tržištu, a pojedini proizvodi ne bi bili konkurentni istim proizvodima iz drugih zemalja, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.
On je naglasio da se radi o problemu koji sa aspekta BiH, osim tehničke, ima i političku dimenziju.

Gavran je pojasnio da je CEFTA zaključena uz podršku EU i komplementaran je Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a BiH bi za svaku eventualno uzrokovanu štetu imala opravdan osnov za traženje naknade i odštete jer bi takav potez bio apsolutno neutemeljen.

Zamjenik kosovskog premijera Mimoze Kusari-Ljilja izjavila je ranije da će Kosovo uvesti recipročne mjere BiH zbog nepriznavanja kosovskih carinskih pečata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana