Uvezuju se tržišta kapitala u regionu

Marina Čigoja
Uvezuju se tržišta kapitala u regionu

BANjA LUKA - Povezivanjem tržišta kapitala sa tržištima u regionu Republika Srpska će imati olakšan priliv kapitala, dok će domaćim investitorima biti pojednostavljeno investiranje na tržišta kapitala drugih zemalja.

Rekao je to juče u Banjoj Luci direktor Banjalučke berze Milan Božić na seminaru koji se održava od 21. do 24 septembra u okviru zajedničkog projekta "Iks-net", koji su organizovale Banjalučka i Atinska berza. Seminar je dio projekta čiji je cilj da se povežu tržišta kapitala u regionu.

- Projekat provodi Atinska berza u saradnji sa berzama u Banjoj Luci, Beogradu, Skoplju, Kipru, Egiptu i Jordanu, a posvećen je edukaciji brokera i menadžera u RS. Ukupna vrijednost projekta koji finansiraju grčka Vlada i Atinska berza iznosi oko tri miliona evra - kazao je Božić.

U okviru projekta planirano je da deset brokerskih kuća iz Srpske posjeti Grčku, a s ciljem povezivanja brokera iz regiona. Božić je dodao da će ovi kontakti kasnije biti iskorišćeni za kreiranje zajedničke trgovačke platforme, koja će omogućiti jednostavniju komunikaciju i investiranje.

Govoreći o trenutnom stanju na tržištu kapitala RS, Božić je istakao da je u posljednje vrijeme primjetan blagi rast indeksa "što može ići u prilog tezi da je najgori dio krize već prošao" i da u budućnosti treba očekivati postepen povratak investitora i rast povjerenja u domaće tržište kapitala.

- Oporavak na manjim tržištima kapitala uvijek je sporiji nego na većim, ali treba naglasiti da je Banjalučka berza izgubila znatno manje na vrijednosti akcija nego zemlje u okruženju, pa čak i neke razvijene zemlje - kazao je Božić.

Predstavnik Atinske berze Radamantis Cocos istakao je da je cilj seminara da se stvori tržište na kojem će ulagači iz regiona imati pristup berzama i da je, u tom smislu, Banjalučka berza jedan od najboljih saradnika u ovoj kooperaciji.

- Ideja stvaranja velikog regionalnog tržišta znači omogućavanje pristupa međunarodnim investicijama. Ti ulagači imaju određene zahtjeve u pogledu načina funkcionisanja tržišta i ovim seminarom želimo da prenesemo vlastita iskustva Banjalučkoj berzi - kazao je Cocos i dodao da  recesija nije zaobišla ni grčku berzu.

Prodaja

Milan Božić je naglasio da nije bilo nikakvih pregovora o prodaji Banjalučke berze, iako je tačno da postoji određeni interes za njenu kupovinu. On je dodao da će konačnu odluku o prodaji, ako do toga dođe, donijeti isključivo akcionari berze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana