Usvojene mjere štednje, neredi na ulicama

Glas Srpske
Usvojene mjere štednje, neredi na ulicama

ATINA - Grčki parlament glasao je juče za usvajanje novih, oštrijih mjera štednje koje treba da spriječe bankrot države, dok su, gotovo istovremeno, nezadovoljni demonstranti u centru Atine razlupali zgradu Ministarstva finansija, prenijele su agencije.

Vlada premijera Jorgosa Papandreua dobila je podršku većine poslanika u parlamentu od 300 mjesta, za uvođenje novih mjera s ciljem uštede 28,4 milijarde evra do 2015. godine i dobijanja novog paketa finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.
Dok su grčki poslanici glasali o "Okviru srednjoročne fiskalne strategije od 2012. do 2015", na kraju uzavrele trodnevne debate, protestanti sa motkama i šipkama u rukama, razbili su prozore na ulazu u Ministarstvo finansija i na gornjim spratovima zgrade na centralnom trgu Sintagma.

Policija je potisnula demonstrante suzavcem i gumenim mecima i rastjerala ih u okolne ulice, a povrijeđeno je troje demonstranata.
Protestna okupljanja u Atini i obustavljanje rada javnih službi odvijalo se u sklopu dvodnevnog štrajka koji u utorak paralisao život u Grčkoj.

Na protestima u utorak okupilo se oko 20.000 demonstranata, a u sukobima demonstranata sa policijom ispred zgrade parlamenta, povrijeđeno je 46 ljudi, 37 policajaca i devet demonstranata, a najmanje 14 osoba je privedeno.

Grčki poslanici će danas glasati o zakonu o primjeni planiranog fiskalnog programa.

Štrajk

Javne službe i javni saobraćaj, bolnice, banke, mediji ni juče nisu radili, pa je Grčka bila potpuno paralisana. Štarajkovala je i Grčka carinska služba, pa je prelaz Evzoni, između Grčke i Makedonije, i dalje bio zatvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana