Usvojen programa rada Savjet ministara BiH za ovu godinu

SRNA
Usvojen programa rada Savjet ministara BiH za ovu godinu

Sarajevo - Savjet ministara BiH usvojio je danas program rada za ovu godinu, kojim je planirano razmatranje i usvajanje više od 640 programskih zadataka – zakona, podzakonskih akata, međunarodnih ugovora i sporazuma, materijala iz oblasti EU, strategija, programa i akcionih planova, politika, analiza i drugih akata.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je u procesu evropskih integracija, koji će zajedno s aktivnostima usmjerenim ka evroatlantskim integracijama biti prioritet svih prioriteta u radu, predviđeno usvajanje 65 dokumenata.

U fokusu rada Savjeta ministara biće nastavak ekonomskih reformi i obezbjeđenje kompatibilnosti domaće ekonomije s evropskim ekonomskim prostorom, nastavak reforme javne uprave, unapređenje bezbjednosti građana i imovine, intenziviranje regionalne i saradnje s međunarodnim institucijama, kao i završetak pregovora za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Među planiranim su i zakoni o državnoj imovini, spoljnim poslovima, carinskoj politici, vazduhoplovstvu, međunarodnoj zaštiti u oblasti azila, porezu na dodatu vrijednost i drugi.

Planirane su i brojne izmjene i dopune postojećih zakona s ciljem njihovog usklađivanja s evropskim standardima i unapređenja unutrašnjih procedura, među kojima su izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi trebalo da bude uspostavljena finansijska inspekcija.

Savjet ministara BiH u ovoj godini planira donošenje više strategija, i to reforme zdravstvenog sistema u BiH, razvoja sporta, razvoja malih i srednjih poduzeća do 2020. godine, širokopojasnog pristupa u BiH i razvoja metrologije.

Nova strategija EBRD-a za BiH

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ usvojio je novu strategiju za BiH kojom su utvrđeni prioriteti ove banke u BiH za naredne tri godine.
Nova strategija ističe ulogu privatnog sektora u poboljšanju standarda života ljudi i naglašava posvećenost EBRD-a da podržava razvoj i rast u korist ukupne populacije u zemlji, saopšteno je danas iz EBRD-a.

U novoj strategiji EBRD je definisao prioritete za pružanje podrške razvoju privatnog sektora, koji je od ključnog značaja za poboljšanje poslovnog okruženja.

EBRD će se fokusirati na internu ekonomsku integraciju BiH, njenu integraciju u region i nastaviće da koordiniše svoje aktivnosti sa Evropskom unijom i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama.

U narednom strateškom periodu ova banka će se fokusirati na to da odgovori na izazove kao što su restrukturiranje i širenje lokalnog privatnog sektora, stvaranje čvršćih veza sa širim regionalnim tržištima, promocija efikasnijeg i održivog korištenja resursa.

Do sada je EBRD uložio više od 1,6 milijardi evra u 110 projekata u BiH, sa fokusom na razvoj infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima i jačanje finansijskog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana