Uspješno prebrođen prvi talas krize

Marina Čigoja
Uspješno prebrođen prvi talas krize

SARAJEVO - Pravovremenom reakcijom vlasti, BiH je uspješno prebrodila prvi talas finansijske krize i sačuvala likvidnost bankarskog sektora.

Ovo je juče na sastanku sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Majklom Tejtamom rekao ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Na sastanku je bilo riječi o svjetskoj ekonomskoj krizi, te njenim implikacijama na ekonomiju BiH, kao i o mjerama za ublažavanje posljedica ekonomske krize.

- Savjet ministara nedavno je usvojio određene mjere iz svoje nadležnosti kao odgovor na svjetsku krizu, a njih je prihvatio i Fiskalni savjet - istakao je Vrankić.

Na sastanku je ocijenjeno da je u BiH potrebno smanjenje javne potrošnje, ali i nova ulaganja.

Vrankić je rekao da BiH ima potpisane sporazume sa međunarodnim finansijskim institucijama za različite projekte, čija je vrijednost oko milijardu evra, ali da je njihovo sprovođenje sporo.

Tejtam je rekao da je Velika Britanija posebno fokusirana na globalni ekonomski izazov.

- Mjere za ublažavanje krize moraju biti jedinstvene, jer protekcionizam nosi prave opasnosti. Kad se pokrenu ekonomije velikih zemalja, pokrenuće se i ekonomije malih - rekao je Tejtam.

Podrška

Na sastanku Vrankića i Tejtama iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom kroz zajedničke projekte, kao što su donatorska koordinacija i upravljanje javnom potrošnjom. Tejtam je i dalje obećao podršku u ovim projektima, kao i u procesima evroatlantskih integracija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana