Uspješna saradnja Srpske i Srbije

Marina Čigoja
Uspješna saradnja Srpske i Srbije

BANjA LUKA - Privredna saradnja Srbije i Srpske veoma je uspješna, a posebno su značajni zajednički projekti izgradnje hidroelektrana u slivu Drine i poslovi u industriji motora "Rakovica".

Rekao je to u petak predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, čija je delegacija boravila u dvodnevnoj posjeti Banjoj Luci. On je dodao da je Srbija do sada investirala u BiH više od 820 miliona evra, od čega je većina pripala RS.

- Postoje i velike mogućnosti za unapređenje saradnje, prije svega u sektorima energetike, drvoprerađivačke i metaloprerađivačke industrije. Insistiraćemo na sprovođenju Sporazuma o privrednoj saradnji koji su potpisale Vlade RS i Srbije. To je interes ne samo nas privrednika, nego i vlasti - kazao je Bugarin.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da je trgovinska razmjena Srpske i Srbije u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine značajno pala, a da je razlog za to ekonomska kriza.

- Međutim, dolazi do laganog oporavaka, odnosno do zaustavljanja pada proizvodnje u RS, što obećava da će u idućem periodu doći i do podizanja nivoa međusobne razmjene dviju zemalja - naveo je Đurić i dodao da je najveći pad bio u metalskoj industriji i u eksploataciji ruda.

Bugarin je rekao da se u trećem i četvrtom kvartalu može očekivati i značajniji oporavak i povećanje spoljnotrgovinske razmjene. Komentarišući necarinske barijere sa kojima se izvoznici susreću, on je rekao da je potrebno da sve države u regionu poštuju CEFTA sporazum.

- Ima nekoliko vrsta barijera, počev od onih tehničkih, preko nedovoljno tehnički uređenih i opremljenih graničnih prelaza, pa do onih koje se odnose na nepriznavanje fitosanitarnih uvjerenja. Necarinske barijere svi imaju i mi insistiramo na njihovom ukidanju - naglasio je Bugarin.

Dodao je da je usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH direktno kršenje sporazuma CEFTA.

- Nadam se da neće doći do njegove primjene, jer on ukida mogućnost Srbiji i Hrvatskoj da izvoze u BiH kao do sada - naglasio je Bugarin.

Razmjena

Prošle godine obim spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Srbije iznosio je 1.977.000 dolara. Srpska preduzeća izvezla su u BiH robe u vrijednosti 1.347.000 dolara, što je više za 26,28 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Preduzeća iz BiH su lani u Srbiji zaradila 628 miliona dolara, što je u odnosu na 2007. godinu povećanje za 26,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana