Uspješna privatizacija naftnog sektora u Srpskoj

Glas Srpske
Uspješna privatizacija naftnog sektora u Srpskoj

MODRIČA - Privatizacija naftnog sektora u Republici Srpskoj obavljena je uspješno, a rezultati koje postiže modrička Rafinerija ulja potvrđuju da je Vlada RS našla dobrog strateškog partnera, izjavio je juče u Modriči premijer Srpske Aleksandar Džombić.

On je poslije posjete Rafineriji ulja u Modriči i razgovora sa menadžmentom ovog preduzeća, izrazio zadovoljstvo rezultatima koje postiže modrički proizvođač motornih ulja i industrijskih maziva, kao i ukupnom aktivnošću "Nestro grupe", čiji je većinski vlasnik ruska kompanija "Zarubežnjeft", prenijele su agencije.

Generalni direktor Rafinerije ulja Pero Dugić rekao je da su predsjednik i potpredsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić i Džerard Selman informisani da će ukupan prihod Rafinerije ulja u ovoj godini biti oko 75.000.000 KM.

- Rezultati će biti najbolji u 57 godina dugoj istoriji Rafinerije - naglasio je Dugić.

Prema njegovim riječima, do juče su prerađene 82.000 tona bazne uljne sirovine iz Rafinerije nafte u Brodu. Do kraja godine biće prerađeno planiranih 85.000 tona bazne uljne sirovine i 14.000 tona motornih ulja i industrijskih maziva čime će biti ostvarena ukupna prerada i proizvodnja 99.000 tona svih proizvoda Rafinerije.

Dugić je naveo da je planom za iduću godinu predviđeno da bude prerađeno baznih sirovina u količini od 90.000 tona i proizvedeno i plasirano gotovih proizvoda u količini 20.000 tona.

- Rafinerija ulja ima nekoliko razvojnih projekata za budući period. Počela je realizacija projekta novog postrojenja za proizvodnju industrijskih i motornih maziva kapaciteta 40.000 tona. Poslije toga slijedi izgradnja linije za proizvodnju hidrokrekovanih, odnosno hidroizomerizovanih baznih ulja u "Uljnom kompleksu" rafinerija nafte u Brodu i ulja u Modriči kapaciteta 200.000 tona. Planirano je da ovaj projekat bude završen do kraja 2013. godine - istakao je Dugić.

Preuzimanje OMV-a

Direktor "Optima grupe" Sergej Belov rekao je da je "Optima grupa" dobila ponudu za preuzimanje prodajnih objekata austrijske kompanije OMV. On je naveo da se ponuda OMV-a odnosi na kompletnu imovinu OMV-a u Hrvatskoj i BiH.
- Ponuda je veoma ozbiljna i u "Optima grupi" o njoj ozbiljno razmišljamo - istakao je Belov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana