Uslov i veći broj isporuka proizvoda

Glas Srpske
Uslov i veći broj isporuka proizvoda

BANjA LUKA - Status ovlašćenog izvoznika mogu dobiti preduzeća koja, uz ispunjenje ostalih uslova, imaju i veći broj isporuka svojih proizvoda, izjavila je u petak sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće u Privrednoj komori Republike Srpske Aleksandra Bijelić, prenijela je Srna.

- Sporazumom CEFTA date su mogućnosti kumulacije porijekla roba koje su dodatno proširene i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, međutim, te mogućnosti još nisu dovoljno iskorišćene -  rekla je Bijelićeva tokom seminara o temi "Porijeklo roba i ovlašćeni izvoznik".

Bijelićeva je istakla da status ovlašćenog izvoznika trenutno ima preduzeće "Celeks" iz Banje Luke, a da se još nekoliko preduzeća priprema da dobiju taj status.

Referent izvoza prijedorske "Mire" Svjetlana Kačavenda navela je da je ovo preduzeće, kao najveći proizvođač konditorskih proizvoda, zainteresovano za dobijanje statusa ovlašćenog izvoznika, što bi značilo i smanjenje troškova prilikom izvoza.

Ona je navela da 82 odsto prodaje ovog preduzeća otpada na izvoz, a da se najviše proizvoda izvozi u zemlje CEFTA-e i zapadnoevropske zemlje.

Privredna komora RS organizovala je ovaj seminar namijenjen proizvodnim preduzećima izvozno orijentisanim s ciljem unapređenja znanja o pravilima sticanja porijekla robe, mogućnostima koje ono daje, kumulaciji porijekla, te upoznavanje o mogućnostima koje pruža status ovlašćenog izvoznika.

Registar

- Katalog domaćih proizvoda još ne postoji - navela je Aleksandra Bijelić i dodala da Privredna komora RS trenutno radi na uspostavljanju registra privrednih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana