Uskoro pravilnik za tečni naftni gas

M. Č.
Uskoro pravilnik za tečni naftni gas

BANjA LUKA - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, u saradnji sa Privrednom komorom RS, juče je na okruglom stolu u Banjoj Luci razmatralo radni tekst Nacrta pravilnika o izgradnji postrojenja za tečni naftni gas i o uskladištavanju i pretakanju tečnog naftnog gasa.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Dragana Kalabić kazala je da će ovim Pravilnikom biti propisan način i uslovi izgradnje postrojenja za tečni naftni gas, skladištenje i pretakanje tečnog naftnog gasa, te mjere zaštite od požara i tehnoloških eksplozija.

Ona ističe da je glavna upotreba tečnog naftnog gasa ili propan butana kao energenta u domaćinstvima za kuvanje i grijanje, a sve se više koristi i kao pogonsko gorivo.

Potražnja tečnog naftnog gasa kao pogonskog goriva, dodala je Kalabićeva, povećana je od 2005. godine, a u toku 2007. i 2008. godine u BiH je uvezeno oko 12 hiljada tona, odnosno oko 17 hiljada tona ovog energenta.

Sekretar Udruženja energetike pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić rekao je da će usvajanjem ovog Pravilnika, koji će biti usaglašen sa evropskim standardima i direktivama, biti regulisana oblast za koju se još uvijek koriste pravilnici koji datiraju iz bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana