Uručena priznanja bankama i firmama

Marijana Miljić
Uručena priznanja bankama i firmama

BANjALUKA - Povodom obilježavanja četiri godine poslovanja, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) dodijelila je u petak priznanja bankama za doprinos u plasmanu razvojnih sredstava i preduzećima koja su najuspješnije iskoristila odobreni novac.

Priznanja za doprinos u plasmanu sredstava dobili su Nova banka, Mikrofin, Balkan Investmen i Hipo Alpe Adrija banka, te Centar za poslove sa privredom u NLB Razvojnoj banci, dok su priznanja za najuspješnije iskorišćene kredite IRB-a dobila preduzeća "Mreža Netvork" iz Dervente, zvornički "Student Prom" i mljekara "Pađen" iz Bileće.

IRB je uručila priznanje i derventskom farmeru Radi Ćudiću koji je kredit iskoristio za nabavku nove tehnologije i proširenja posla.

Savjetniku u Ministarstvu finansija Republike Srpske Jasminku Jotiću pripalo je priznanje za razvoj i realizaciju koncepta IRB-a.

Direktor IRB-a Milenko Pavlović rekao je da pred ovom bankom period velikih finansijskih izazova, ali da će uprkos tome biti nastavljeno pružanje podrške razvoju.

- Posebna pažnja biće usmjerena na realizaciju novih kreditnih linija koje su obezbijeđene kroz aranžmane sa Svjetskom bankom i Evropskom investicionom bankom - rekao je Pavlović.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić kazao je da se ova banka za četiri godine svoga poslovanja afirmisala kao najznačajnija razvojna institucija u Srpskoj.

- IRB je do sada u privredu plasirala oko 580 miliona maraka kreditnih sredstava, dok je oko 100 miliona maraka uloženo u hartije od vrijednosti za podršku projektima u privredi i infrastrukturi - rekao je Džombić i naglasio da je koncept IRB-a u potpunosti opravdan, jer su korisnici sredstava ove banke očuvali oko 30.000 radnih mjesta i zaposlili nekoliko hiljada novih radnika.

- IRB je dao doprinos razvoju Republike Srpske i najznačajnije je uticao na ublažavanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize u RS - rekao je Džombić.

Dodao je da u Razvojnom programu RS ima još 200 miliona maraka koje su predviđene za plasmane preko IRB-a.

Direktor Nove banke, koja je dobila priznanje za doprinos u plasmanu sredstava, Milan Radović rekao je da je IRB dala veliki doprinos razvoju Srpske plasirajući sredstva putem komercijalnih banaka.

Zamjenik direktora u preduzeću "Student Prom" iz Zvornika Aleksandar Miljanović rekao je da zahvaljujući novcu IRB-a ova firma izvozi svoje proizvode na tržišta širom Evrope i svijeta.

Afere

Aleksandar Džombić, komentarišući afere koje su se ove godine vezivale za IRB, rekao je da je određenih afera i propusta u radu banke bilo, ali da se oni mogu popraviti u budućem periodu. On smatra da je najbolje da se afera ostavi sudskom procesu. Govoreći o izvještajima IRB-a o privatizaciji, Džombić je kazao da je u prethodnom periodu bilo izvještaja koji su ukazivali na određene propuste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana