Uprkos krizi Fijat ne odustaju od projekta

Glas Srpske
Uprkos krizi Fijat ne odustaju od projekta

KRAGUJEVAC - Izuzetno je važno što je italijanska kompanija potvrdila da ne odustaje od projekta u Kragujevcu i pored svjetske ekonomske krize, rekao je zamjenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković koji je pozdravio potpisivanje sporazuma između "Fijata" i Vlade Srbije u Torinu, ocijenivši da je to važan korak za razvoj automobilske industrije i zapošljavanje, prenosi Beta.

- Zadovoljni smo najavom "Fijata" da u 2009. godini u Srbiji planira da proizvede najmanje 15.000 automobila marke "punto" uz mogućnost da se taj broj udvostruči u zavisnosti od tražnje na tržištu - rekao je Zdravković.

Dodao je da je izvjesno da će u julu ove godine početi i proizvodnja "punta" sa dizel motorom.

Zdravković je naveo da će se paralelno sa proizvodnjom "punta" obavljati i radovi na revitalizaciji fabrike i svi planirani projekti u oblasti infrastrukture.

Radnici "Fijatove" fabrike u Srbiji nisu iznenađeni najavom da će u martu početi proizvodnja "punta" u njihovim pogonima, ali su se nadali da će biti proizvedeno 20 hiljada automobila, jer bi to značilo posao za oko hiljadu radnika, saopštio je predsjednik Samostalnog sindikata "Zastava automobila" Zoran Mihajlović.
On je dodao da proizvodnja 15.000 automobila praktično znači produženje ranijeg komercijalnog ugovora sa "Fijatom".
Prema informacijama sindikata, rok za investicije od 200 miliona evra, na koje se "Fijat" ugovorom obavezao, prolongiran je do kraja godine.

Zajam

Italijanski proizvođač automobila "Fijat" dobiće bankarski zajam od tri milijarde evra kao pomoć zbog velikog pada poslovnih rezultata, objavila je agencija ANSA.

Direktor "Fijata" Serđo Markione izjavio je da očekuje da će 2009. biti jedna od najtežih i istoriji ove kompanije i da bi auto-sektor mogao da izgubi 60.000 radnih mjesta bez pomoći države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana